НАП отпуска средно 12 хил. лв. на фирма

Оборотните средства се дават на предприятия, затворени със заповед на здравния министър

НАП отпуска средно 12 хил. лв. на фирма

Снимка: Economic.bg/Архив

1036 ~ 1 мин. четене

Над 64 млн. лв. са изплатените средства от Националната агенция за приходите (НАП) за оборотен капитал на 5 440 дружества, затворени със заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов. Изчисленията на Economic.bg показва, че средно едно предприятие е получило под 12 хил. лв. от приходната агенция, за да оцелее.

Частично одобрение са получили 3 фирми, а откази са постановени за 33 кандидати, които не са отговаряли на изискванията за отпускането на помощта, показва справката на НАП.

Подкрепата с оборотен капитал на засегнатите от противоепидемичните мерки бизнеси ще продължи през месец март. Одобрените кандидати ще получат уведомление от НАП за участие в процедурата при новите условия, утвърдени от изпълнителния директор на Агенцията, със Заповед № З-ЦУ-372/02.03.2021 г.

Те ще трябва да представят допълнителна информация за оборотите си за месеците февруари и март 2021 г., в случай че не са осъществявали дейност заради въведените със заповед на здравния министър противоепидемични мерки.

На всяка от компаниите, одобрена на първата фаза на програмата, ще бъде изпратено уведомление, като с него ще бъде поставен срок от 7 работни, в който да се добавят данните за оборотите за преустановените дейности в периода февруари и март 2021 г.

Участието в новата процедура, без одобрение на подадено заявление и изпратено уведомление от НАП, не е възможно.

Коментари: 0