Времето за смяна на касовите апарати ще стигне на всички, смята НАП

Според говорителя на агенцията Росен Бъчваров „безкрайни удължавания няма да има“

Времето за смяна на касовите апарати ще стигне на всички, смята НАП

Снимка: Economic.bg/ Архив

1160 ~ 1 мин. четене
Удължените срокове за прилагането на новата наредба Н-18/2006, касаеща касовите апарати и софтуера за управление на продажбите във фирмите, ще са достатъчни за всички компании. Това е мнението на Националната агенция за приходите (НАП), изразено от говорителя ѝ Росен Бъчваров при гостуване в сутрешния блок на Българската национална телевизия.

Той обаче призна, че тъй като законовите промени касаят най-различни икономически сектори, трябва да се даде повече време за допълнително прецизиране на наредбата. От друга страна „тъй като сроковете са достатъчни, безкрайни удължавания няма да има“, категоричен беше Бъчваров. Той напомни, че фирмите, регистрирани по ДДС, които имат само касови апарати, без софтуер за управление на продажбите, трябва да подменят устройствата си до края на март.

До 30 юни това трябва да сторят фирмите, които нямат ДДС регистрация, а до 30 септември всички фирми трябва да интегрират софтуера за управление на продажбите с фискалните операции.

Бъчваров обясни, че продължават разговорите за промени по приложение на изискванията за болничните заведения, спешната помощ, чуждестранните фирми със собствен софтуер и електронните магазини, за да се прецизират изискванията за тях. „Около 50 хил. касови апарати, регистриращи продажби според новите изисквания, вече са инсталирани. Оставащото време е достатъчно за останалите“, заключи Бъчваров.
Подкрепи Economic.bg