НАП засилва проверките на нелоялните търговци извън стоковите борси

Приходната агенция влезе в най-големите борси и оборотите скочиха

НАП засилва проверките на нелоялните търговци извън стоковите борси

Снимка: Красимир Свраков

2837 ~ 1 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Националната агенция по приходите (НАП) ще засили проверките си на търговците на плодове и зеленчуци. Инспекторите на приходната агенция ще излязат извън 13-те най-големите борси в страната, тъй като голяма част от недобросъвестните търговци са пренесли дейността си в околностите на тържищата, по големите паркинги и нерегламентирани складове, където опитите за търговия без документи продължава.

Ще бъдат добавени и нови тържища към местата, където приходната агенция да осъществява наблюдение и контрол. Акциите ще бъдат провеждани съвместно с органите на МВР, посочва НАП.

Веднага след началото на денонощните проверки в 13-те най-големи борси преди три седмици НАП е установила значителен ръст на оборотите на повечето търговци. С над 50% е нараснало и движението на плодове и зеленчуци с надлежно издадени фактури и транспортни документи. До момента са проверени над 40 000 превозни средства, обекти и търговци. Причина за проверките бе повишеното потребление на плодове и зеленчуци и информация за укриване на обороти от продажбата на селскостопанска продукция. 

Правим това не само в полза на бюджета, но и за да защитим търговците, които съвестно спазват закона. Ще останем толкова дълго, колкото е необходимо, за да ограничим нелоялната конкуренция“, посочва заместник-изпълнителният директор на НАП Георги Димов. 

Подкрепи Economic.bg