ЦИК прекрати поръчката за допълнителни машини за вота 2 в 1

Причината е, че цената надвишава максималната прогноза

ЦИК прекрати поръчката за допълнителни машини за вота 2 в 1

Снимка: Красимир Свраков

448 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Централната избирателна комисия (ЦИК) прекрати обществената поръчка за осигуряването на допълнителни машини за комбинирания вот на 14 ноември. Причината е, че общите цени за изпълнение надвишават максималната прогнозна стойност на поръчката.

„С писмо да уведомим министъра на финансите за причините, поради които тя е прекратена, и да искаме становище относно параметрите, в които може да се разполага ЦИК при евентуална следваща обществена поръчка за доставка на машините, така че да бъде спазена и бюджетната дисциплина, и Законът за обществените поръчки. Вече са предвидени определени финансови ресурси за изборите, с които ние сме длъжни да се съобразяваме“, коментира Камелия Нейкова, председател на ЦИК.

Централната избирателна комисия трябваше да поръча допълнителни 1600 машини, за да подсигури безпроблемното протичане на изборите през ноември. Обществената поръчка беше обявена на 20 септември, като Комисията покани за участие в нея трима кандидати - „Сиела Норма“, „Смартматик“ и „Информационно обслужване“.

Две са били обаче подадените оферти за доставка на машините. Първата е на „Информационно обслужване“ АД, която е предложила първоначална обща цена за изпълнение на поръчката от 9 998 450 лв. без ДДС. Втората е от „Сиела Норма“ АД, които са поискали 9 950 000 лв. без ДДС. В хода на проведените преговори и двете фирми са отказали да намалят цените, което довело до отмяна на поръчката.

Подкрепи Economic.bg