Напрежението между САЩ и Китай разтърсва пазарите

Несигурността в световната икономика насочи голяма част от капиталите към активи убежище, какъвто е златото

Напрежението между САЩ и Китай разтърсва пазарите

Снимка: БТА

120 ~ 2 мин. четене

В петък изпратихме една доста волатилна седмица, при която покачващото напрежението между САЩ и Китай разтърси пазарите. През последния търговски ден индустриалният индекс Dow Jones изостана с 182.44 пункта до 26469.89, за което допринесе срива на акциите на Intel

Стойността на компанията, която е дин от лидерите в производството на чипове се стопи с 16%, след като обяви разочароващи за инвеститорите планове и цели за трето тримесечие от годината, и също така ще забави пускането на новото поколение чипове. Индексът S&P 500 понижи стойността си с 0.62 на сто до 3215.63 пункта, докато Nasdaq Composite се раздели с 0.94% до 10363.18 пункта, след лошото представяне на технологичния сектор. Европейските пазари също затвориха с понижение в петък, на фона на нарастващото дипломатическо напрежение между двете най-големи икономики в света, което се отрази на пазарните настроения. Немският индекс DAX, който се счита за бенчмарк на Стария континент, се понижи с повече от 2 процента, за да завърши деня при ниво от 12838.06 пункта. Търговията в Лондон изпрати индекса FTSE 100 до 6123.82 пункта, след спад от 1.41 на сто. Несигурността в световната икономика насочи голяма част от капиталите към активи убежище, какъвто е златото. Цената на текущия фючърс злато достигна до исторически максимум, покачвайки се с 0.4% до 1897.50 долара за трой унция, според данни на CME Group. Това също така беше шести пореден ден, през който ценният метал завършва деня с повишение. Цената на петрола се покачи с повече от половина процент до 41.29 долара за барел в петък, с което записа ръст през 3 от последните 4 седмици. Сорта Брент се търгуваше с лека промяна в положителна посока, което го изкачи  до 43.39 долара за барел.   

Основният акцент в началото на седмицата ще дойде от данните за поръчки на стоки за дълготрайна употреба, който е един от важните индикатори за производствената активност в страната, а от там и за икономическото състояние. Очакванията са за свиване на поръчките на половина спрямо предходния отчетен период.

 

Възходящото движение на акциите се развива добре, но се забелязва отслабване на импулса подкрепен с дивергенция, което показва, че купувачите нямат достатъчно сила на този етап да продължат да движат цената към по-високи стойности. Очакваме корекция, която да срещне силна подкрепа около $228. При отскачане на цената ще имаме добра предпоставка за влизане в дълга позиция.

Последните дни щатската валута губи позиции, което изпрати USD/CHF до минимумите през месец март около психологическата зона 0.92. Очакваме да видим силна подкрепа на цената и опит за възстановяваме на долара, но опит за обръщане на тренда на този етап може да има след покачване над 0.94.

Рязкото поскъпване на ценните метали изпрати цената на платината над 900 долара. Последните две свещи сигнализират за отслабване на купувачите. Също така се формира дивергенция, което е тренд обръщащ модел, при който може да се очаква корекция на цената до 50 дневната свещ.

Технологичният индекс се отдалечава от историческите максимуми като пред него стой нивото на подкрепа около 10100 пункта. Пробив под него би означавало засилване на продавачите, което ще формира силно низходящо движение и насочване на индекса към следващото ниво на подкрепа при 9500 пункта.

Подкрепи Economic.bg