Петролът поевтинява след затварянето на консулства в САЩ и Китай

Напрежението между двете най-големи икономики в света отново ескалира

Петролът поевтинява след затварянето на консулства в САЩ и Китай

Снимка: БТА

Цените на петрола се понижиха в понеделник, тъй като растящите случаи на коронавирус и напрежението между САЩ и Китай тласкат инвеститорите към по-сигурните активи тип „убежище“.

Към 09:45 ч българско време европейският сорт Брент поевтиня с 0.46% до 43.57 долара за барел, а лекият американски суров петрол (WTI) – с 0.36% до 41.13 долара за барел.

Падането на цените е най-вече следствие на опасенията за ескалиране на напрежението между двете най-големи икономики в света след затварянето на консулствата в градовете Хюстън и Ченду. Междувременно глобалните случаи на коронавирус надхвърлиха 16 милиона.

Въпреки това сорт Брент е напът към четвърта поредна месечна печалба през юли, а WTI се очаква да се покачи за трети пореден месец, тъй като историческите съкращения на доставките от страна на ОПЕК+ повишиха цените. Производството е спаднало също и в САЩ.

Търсенето на петрол се подобри, тъй като възобновяването на икономическата активност в целия свят стимулира потреблението след спада в началото на второто тримесечие. Инвеститорите също наблюдават и възможно въздействие от урагана Хана, който огради брега на Тексас през уикенда. Производителите на нефт и газ и рафинерите все пак заявиха в петък, че не очакват бурята да засегне операциите им.

Поскъпването на цените на петрола насърчи водещите световни производители да увеличат производството и износа си отново. Броят на действащите петролни платформи в САЩ се повиши миналата седмица за първи път от март - знак, че спадът в производството на нефт в САЩ може да е преминал дъното.

Руският износ на петрол от западните му пристанища се очаква да нарасне с 36% през август спрямо юли, според предварителните очаквания на Reuters. Най-големият износител на „черно злато“ в света - Саудитска Арабия отново оглави класацията на доставчиците на суров петрол за Китай през юни, снабдявайки страната с 2.16 млн. барела на ден, или близо 17% от рекордния общ внос на Китай за месеца.

Коментари: 0