ЕС се спъва сам по пътя към необятния китайски пазар

В края на 2020 г. Пекин и Брюксел сключиха дългоочаквано стратегическо инвестиционно споразумение, което сега се поставя под въпрос

ЕС се спъва сам по пътя към необятния китайски пазар

Снимка: Unsplash

732 ~ 2 мин. четене

Засилването на напрежението между Европейския съюз и Китай може да застраши инвестиционна сделка, която двете страни наскоро договориха. В понеделник ЕС наложи санкции срещу четирима китайски служители заради нарушаване на правата на човека в северозападната част на азиатската държава. Този ход бе част от координирана акция срещу Пекин от САЩ и техните съюзници, включително Великобритания и Канада, пише CNBC.

Китай бързо реагира с ответни действия срещу ЕС, обявявайки свой собствен черен списък от 10 лица, включително европейски депутати, и четири други субекта.

Отговорът на Пекин провокира реакции от членове на Европейския парламент, които заявиха, че няма да ратифицират инвестиционната сделка между ЕС и Китай, която беше договорена през декември.

„Отмяната на санкциите срещу евродепутатите е предварително условие да започнем преговори с китайското правителство относно инвестиционната сделка“, каза Катлийн ван Бремпт. Тя е евродепутат от лявата социалистическа и демократическа група, втората по големина в ЕП със 145 евродепутати.

Райнхард Бютикофер, германски евродепутат, заяви в Twitter, че ратифицирането на споразумението между ЕС и Китай „не става по-вероятно“, след като Пекин наложи санкции за „наказване“ на свободата на словото.

Междувременно словашкият евродепутат Мириам Лексман от дясноцентристката група на Европейската народна партия заяви в туит, че действията на Китай

ще покажат ясно, че страната не се интересува от това да бъде партньор, а по-скоро систематичен съперник, който подкопава основните ценности и принципи“.

Европейският парламент се очаква да гласува инвестиционната сделка между ЕС и Китай в началото на 2022 г. Преговорите отнеха седем години и ако споразумението бъде ратифицирано, ще позволи на европейските инвеститори „безпрецедентен достъп“ до китайския пазар, заяви през декември председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Пробивът бе сигнал за желанието на ЕС да се фокусира върху икономическите перспективи в Азия. На практика то ще даде широк достъп за страните от 27-членния блок до необятния китайски пазар. За Китай то е важно от геополитическа гледна точка и идва, след като страната от години настоява за пакт за свободна търговия с ЕС. 

Китай е вторият по големина търговски партньор на ЕС през 2019 г. след САЩ. Двупосочната търговия със стоки се оценява на повече от 1 милиард евро (1.2 милиарда долара) на ден.

Коментари: 0