Напрежението между САЩ и Китай държи инвеститорите на тръни

Притеснението идва от това, че всяка ескалация може да доведе до забавяне на световната икономика

Напрежението между САЩ и Китай държи инвеститорите на тръни
Индексът Dow Jones Industrial Average се покачи в петък след появата на доклад, според който президентът Доналд Тръмп и китайският лидер Си Джинпин се надяват да обсъдят търговията между САЩ и Китай през ноември. Продължаващото напрежение в търговията е накарало инвеститорите да се страхуват, че всяка ескалация може да доведе до забавяне на световната икономика или до спад в корпоративните печалби. Индексът на 30-те сини чипа в САЩ добави 110.59 пункта до 25669.35, докато широкият индекс S&P 500 се изкачи с 0.33 процента до 2850.13 пункта. 

Nasdaq Composite изтри първоначалните загуби, за да напредне с 0.13% до 7816.33 пункта. Европейските акции завърших търговията в петък с понижение, тъй като продължаващата валутна криза в Турция изглежда държи инвеститорите предпазливи от покупка на  рискови активи. Индексът DAX се раздели с 0.22 на сто до 12210.55 пункта, докато FTSE 100 в Лондон приключи деня малко над стойността на отваряне при 7558.59 пункта. 

Цената на златото възстанови част от загубите си до 1184.38 долара за тройунция, но това не помогна на ценния метал да запише най-голямата си седмична загуба от май 2017.  Среброто поскъпна с повече от 1 процент, като в края на деня се разменяше за $14.79. 

Търговията с петрол беше позитивна, но въпреки това суровината също записа голяма седмична загуба покрай опасенията, че свръх предлагането ще се отрази на пазара в САЩ. Цената на нефта достигна до 65.89 долара за барел, докато сортът Брент поскъпна до $71.76.

Началото на седмицата ще бъде лишена от значими икономичски събития освен данните за индекса на производствените цени в Германия, който се очаква да запази темпа си на ръстеж от 0.2% на месечна база и 3% спрямо предходния период година по-рано.Търговецът на дребно Costco показва развитие на устойчив възходящ тренд, което е подкрепено от резултатите на компанията и ръста на продажби. Това е една дългосрочна ниско рискова инвестиция, при която може да се влезе в дълга позиция при пробив на максимума около 226 и образуване на възходящо пресичане на индикатора MACD. 

Друга възможност за покупка има при корекция до 50 дневната средна, откъдето се очаква отскачане на цената.Валутната двойка все още се намира под тежестта на продавачите, но намираме сигнали за възстановяване на баланса и засилване на покупките. На дневна графика се образува дивергенция, която е тренд обръщаща формация и може да даде начало на възходящо движение. Сигнал за покупка ще имаме при пробив над тренд линията около 1.1720 – 1.1750.

Цената на медта продължава да поевтинят, въпреки опитите за стабилизиране през последните 2 дена, но още е в сила низходящия тренд. Очаква се подкрепа от пазара и вероятно поскъпване над горната линия на канала около $270, което ще бъде първи сигнал за опит за обръщане на тренда.

Технологичният индекс на щатите се намира близо до историческия си максимум около 7500 пункта, но очакваме леко понижение на стойността му преди да последва нов опит за покачване. Спад под нивото на подкрепа, образувано от 50 дневната средна може да доведе до формиране на корекционно движение, което очакваме да остане ограничено над психологическото ниво от 7000 пункта.
Коментари: 0