Напрежението между САЩ и Китай се засилва

Американският вицепрезидент заяви, че няма да има отстъпки в политиката на президента на САЩ Донлад Тръмп

Напрежението между САЩ и Китай се засилва

Си Цзинпин, който говори преди Пенс, предусети в речта си много от американските критики. Той заяви, че страните имат избор да си сътрудничат или да се конфронтират на фона на разрастващия се протекционизъм и унилатерализъм

Снимка: BTA

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс и китайският президент Си Цзинпин си размениха критики в речи, произнесени на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) в Папуа-Нова Гвинея, предаде Асошиейтед прес. В речите си двамата очертаха конкурентни визии за световното лидерство на фона на напрежението между двете страни в търговията и други области.

Американският вицепрезидент заяви, че няма да има отстъпки в политиката на президента на САЩ Донлад Тръмп срещу търговските практики на Китай и кражбите на интелектуална собственост. Вашингтон наложи допълнителни мита на китайски вносни стоки на стойност 250 млрд. долара. Китай предприе ответни мерки. Пенс отново повтори, че администрацията на Тръмп заплашва да удвои наказателните мита.

„САЩ няма да променят курса си, докато Китай не промени своя“, заяви Пенс, обвинявайки Пекин в кражба на интелектуална собственост, безпрецедентни субсидии за държавни компании и огромни пречки за навлизането на чуждестранни компании на огромния китайски пазар.

Той обяви, че САЩ ще участват в плана на Австралия за развитие на военноморска база в Папуа-Нова Гвинея, където се провежда срещата. Китай ухажва настоятелно Папуа-Нова Гвинея и други тихоокеански островни държави със заеми и помощ за инфраструктурата, отбелязва АП.

Американският вицепрезидент остро критикува китайската инфраструктурна инициатива „Един пояс - един път“, определяйки проектите в нея като нискокачествени, а също така обременяващи развиващите се страни със заеми, които не могат да си позволят.

Си Цзинпин, който говори преди Пенс, предусети в речта си много от американските критики. Той заяви, че страните имат избор да си сътрудничат или да се конфронтират на фона на разрастващия се протекционизъм и унилатерализъм.

Китайският президент изрази подкрепа за световната свободна търговска система, която подкрепи превръщането на страната му през последните 25 години във втората икономика в света след САЩ. Си Цзинпин, подчерта, че създадените правила не трябва да се преиначават и да се прилагат двойни стандарти.

„Човечеството отново е на кръстопът“, каза той. „В каква посока да поемем? Сътрудничество или конфронтация? Отвореност или затворени врати? Взаимен напредък или игра с нулев резултат?“, попита реторично китайският президент.

В отговор на критиките срещу инфраструктурната инициатива на Китай Си Цзинпин заяви, че тя не е капан или узурпиране на властта.

Лидерите на 21 страни и територии от Югоизточна Азия, които представляват 60% от световната икономика, са в столицата на Папуа-нова Гвинея Порт Морсби за годишната среща на АТИС. Те се опитват да постигнат споразумение за съвместна декларация, особено по въпроса дали да настояват за промени в Световната търговска организация (СТО), която определя правилата за търговията и може да санкционира държавите, ако ги нарушат.
Коментари: 0