НАСА е стъпка напред към изследването на необятния Космос

Космическата агенция успешно е тествала нов тип ядрен реактор

НАСА е стъпка напред към изследването на необятния Космос

Снимка: НАСА

1528 ~ 2 мин. четене
Изследването на пространство отвъд орбитата на Международната космическа станция изисква огромно количество енергия, за да останат астронавтите живи и здрави. Тази седмица НАСА обяви, че е направила важна крачка напред в разрешаването на този сложен казус, предава Fortune. 

Космическата агенция и Департаментът по енергетика на Националната администрация по ядрена сигурност успешно са тествали нов ядрен реактор, който е в състояние да осигури достатъчно енергия за по-дълги мисии, каквито биха били тези до Луната, Марс или другаде в Космоса. 

Пътуване до Червената планета вече не звучи като чак толкова далечна и неосъществима цел, предвид че няколко частни компании работят усилено по този въпрос. SpaceX на Илон Мъск например през февруари изстреля и приземи най-мощната действаща ракета в света Falcon Heavy. Въпреки спънките, успехът се крие в това, че става дума за машина за многократна употреба. 

Това респективно означава по-ниски разходи за космически полети, а оттам и шанс да се улесни изследването на Откритото пространство и изпращането на хора към други планети. 

Що се отнася до експеримента на НАСА, той се нарича Kilopower Reactor Using Stirling Technology (KRUSTY). Според информацията е продължил от ноември 2017 г. до март 2018 г. и се е извършил в Невада. 

„Безопасната, ефективна и изобилна енергия ще бъде ключът към бъдещото роботизирано и човешко проучване“, заяви в изявление Джим Ройтер от НАСА. Според него проектът Kilopower ще е съществена част от изпълнението на мисиите до Луната и Марс в бъдеще. 

Целта на теста е била да покаже, че системата може да произвежда енергия чрез делене на атома по стабилен и безопасен начин, без значение от това в каква среда се протича процесът. Изследователите са симулирали различни варианти, включително спиране на двигателя в космическия апарат или изключване на мощностите за известно време. 

Какво представлява KRUSTY

Той е малък, лек реактор, който произвежда енергия чрез ядрено делене на Уран-235. От НАСА уточняват, че по този начин може да се осигурява до 10 киловата електрическа енергия, достатъчна за управлението на няколко средни домакинства за период от поне 10 години. За космически цели се очаква да са нужни четири такива единици. 

Подобна система би била идела за използване на Луната, където генерирането на слънчева енергия е трудно заради дългите нощи там, равняващи се на 14 земни дни. 

„Kilopower ни дава възможността да правим много по-големи мисии и да изследваме сенчестите кратери на Луната“, коментира главният инженер на проект Марк Гибсън. 
Коментари: 0