НАТО и ЕС могат да се противопоставят на кибератаките само обединени

Според комуникационния директор на Алианса някои държави извън НАТО отделят огромни ресурси за атаки в мрежата

НАТО и ЕС могат да се противопоставят на кибератаките само обединени

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

Пълното сътрудничество между НАТО и ЕС е много важно. Държавите, които мислят еднакво, трябва да обединят своите умения и капацитет в областта на киберсигурността. Това каза Стивън Меринджър, ръководител на отдела за дигитална комуникация на НАТО по време на международната конференция по киберсигурност в София Sofia CyberSec 2019, организирана от Дигитална национална коалиция (ДНК), сайта Economic.bg и сп. „Икономика“.

Той напомни, че има държави, без да споменава техните имена, които влагат огромни ресурси, за да се противопоставят ма евроатлантическия съюз. „В НАТО има трима човека, които отговарят за социалните мрежи. Има една много активна нация, няма да споменавам коя, с хиляди такива хора и ние не можем да се съревноваваме с нея на това поле“, коментира Меринджър.

Комуникационният директор на НАТО разказа, че негови данни са изтичали два пъти. „Веднъж имаше изтичане от системата на Държавния департамент. Тогава 23 млн. файла бяха откраднати. Това е информация за държавните служителите“, каза той.

Меринджър добави, че за НАТО кибесигурността е много важен приоритет. „Това е част от нашата задача по отношение на колективната отбрана“, каза той. Според него един от проблемите пред европейската киберотбрана е липсата на достатъчно и добре подготвени кадри. Но за него това не е единственият проблем. Другият е комуникационните политики, които стават все по-важни за ефективни противодействия
Коментари: 0