„Националната лотария“ сезира ЕК заради идеята за национализация на игрите

Промяна в закона няма да доведе до по-добра ситуация, казва директорът на компанията Димитър Ганев

„Националната лотария“ сезира ЕК заради идеята за национализация на игрите

Снимка: кадър Нова тв

"Национална лотария" е сезирала Европейската комисия по повод предложението на "Обединени патриоти" за промени в Закона за хазарта с цел забрана на частни фирми да организират лотарийни игри. Това каза изпълнителният директор на "Национална лотария" Димитър Ганев по Нова тв тази сутрин.

„От това, което казва Валери Симеонов, единственото, което разбирам, е, че той няма никакви познания за нашия бизнес. Той не е длъжен да ги има, но непознаването на Конституцията вече е лошо. Нейните принципи са за свобода на търговията, на бизнеса, на частната инициатива и забрана на монополите”, каза той.

„В Конституцията изрично пише къде държавата може да прави монопол. Хазартът не е една от тези области”, посочи още Димитър Ганев. „Това, което даде Симеонов като пример, е Австрийска лотария. Нейният собственик обаче е частна компания. Такава е ситуацията и в Англия, Италия, Гърция, Турция и други страни", допълни той.

„Знаете, че държавните неща не са особено добре развити. Преди една година ние спечелихме концесията в Молдова. Там има абсолютен държавен монопол – държавата оперира, но чрез нас, ние сме концесионер и за 15 години имаме билети, спортни залози и числови игри”, коментира изпълнителният директор на "Националната лотария".

„Смятам, че в България хазартът е много добре регулиран и проверяван. Не считам, че една промяна в закона ще доведе до нещо по-добро”, категоричен бе той.

"Преди да се появим ние, тотото правеше 5 милиона. Сега прави 50 милиона, благодарение на това, че ние научихме хората какъв е този продукт", каза още Ганев.

Той посочи, че в хазарта не се плащат данъци, но се плащат такси. За миналата година "Националната лотария" е платила 70 млн. лева такси, посочи той. За сравнение, той поясни, че тотото е платило около 40 млн. лв такса, плюс отчисленията за спорта. Общо частната компания е платила 100 млн. лева - 70 млн. такси и 30 млн. данъци, например ДДС, посочи той.

За залагания в интернет има издадени 11 лиценза, може и повече. Де факто това е един от най-конкурентните пазари на хазарт в Европа, коментира още Ганев.

Според него промените в закона ще нарушат Конституцията.  Компанията има два лиценза - един за 5 г. и един за 10 години, от който остават още 6 години, допълни Ганев.

Той изрази надежда, че някой от оправомощените ще сезира Конституционния съд по темата, а компанията вече е сезирала Европейската комисия и очаква тя да се намеси. Очакват се и становища и подкрепа от Световната лотарийна асоциация и Европейската лотарийна асоциация, както и от други партньори на "Националната лотария".

"Ние наричаме това национализация, защото няма друг подобен прецедент - един бизнес да е частен и след това да бъде превърнат в държавен монопол, и защото ни отнемат най-големия актив - лицензите", коментира Ганев.

Припомняме, че по-рано министърът на финансите Владислав Горанов обяви, че подобен акт не бива да се нарича "национализация".
Коментари: 0