Националният дълг на САЩ нараства с $383 млрд.

Той може да се превърне в сериозна тежест за бюджета

Националният дълг на САЩ нараства с $383 млрд.

Обемът на US държавен дълг ще се увеличи с $ 383 милиарда през втората половина на 2016 година. Това съобщава американското министерство на финансите. През периода от юли до септември тази година, финансовото министерство на САЩ очаква да продаде облигации в размер на $ 201 милиарда. Тази прогноза е с $ 47 млрд. повече от прогнозата през май.

Ръстът на американския финансов дълг се дължи на намаляване на външните приходи.

В края на юли бюрото за икономически анализи към Министерството на търговията на САЩ съобщи, че реалният ръст на БВП през второто тримесечие на 2016 г., според първата оценка е 1.2 на сто на годишна база. Анализаторите прогнозираха увеличение от 2,6%. След това, Deutsche Bank обяви предстоящото забавяне на икономиката на САЩ.

Американският национален дълг трябва да бъде намален, в противен случай, когато лихвените проценти се стабилизират, той може да се превърне в сериозна тежест за бюджета, според прегледа на Международния валутен фонд (МВФ) на икономиката на САЩ.

В края на януари излезе информация, че дългът на американското федерално правителство официално превиши 19 трилиона долара или 103% от БВП на страната. Тази психологическа граница е достигната в края на януари тази година. 

Коментари: 0