Националният гаранционен фонд е гарантирал заеми за над 2 млрд. лв.

Миналата година фондът отчете най-голям обем издадени гаранции от създаването си

Националният гаранционен фонд е гарантирал заеми за над 2 млрд. лв.
556 ~ 1 мин. четене
За десетте години от своето съществуване Националният гаранционен фонд (НГФ) е издал банкови гаранции за заеми към български компании на стойност 2 млрд. лв. За този период фондът е реализирал 9 гаранционни програми в партньорство с 18 търговски банки, съобщават от фонда, който е част от групата на Българската банка за развитие (ББР).

Финансовият инструмент е подпомогнал досега над 8 000 български фирми, в които работят над 120 000 души – най-вече в секторите търговия, селско стопанство и преработваща промишленост. Почти хиляда от подпомогнатите фирми са стартиращи.

„Националният гаранционен фонд е естествен финансов посредник за гаранционните инструменти на ЕС в подкрепа на малкия и средния бизнес. Чрез успешното си партньорство с Европейския инвестиционен фонд по програма COSME, НГФ осигури допълнително 40 млн. евро за финансиране на предприятията в България“, каза изпълнителният директор на НГФ Ангел Джалъзов. Той сподели увереността си, че навлизането на финансовите инструменти ще бъде все по-актуална тема, а ролята на гаранционните институции като надежден партньор на търговските банки и бизнеса – все по-осезаема.

През 2016 г. Националният гаранционен фонд е бил лидер по ръст на отпуснатите гаранции в Европа. Миналата година фондът отчете най-голям обем издадени гаранции от създаването си – 223 млн. лв. гаранции и над 500 млн. лв. гарантирани кредити.
Подкрепи Economic.bg