Навални се връща в Русия въпреки заплахата от затвор

Това е пряка политическа атака срещу Путин, твърдят експерти

Навални се връща в Русия въпреки заплахата от затвор

Снимка: Instagram: @navalny

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Руският опозиционен лидер Алексей Навални, който понастоящем се възстановява в Германия след отравянето с химическо вещество, за което обвинява Кремъл, отправи предизвикателство към президента Владимир Путин, обявявайки завръщането си в Москва на 17 януари, пише Bloomberg.

Навални, изправен пред заплахи от властите при влизане на територията на Руската федерация, призова поддръжниците му да се срещнат с него на едно от столичните летища в днешна видео публикация в Instagram. Това може да доведе до конфронтации с властите, които забраниха големи събирания заради пандемията от Covid-19.

Завръщането на Навални идва в момент, когато политическото напрежение в Русия се повишава преди парламентарните избори тази есен и обществената подкрепа за Кремъл намалява на фона на спада на заразените с коронавирус. Арестът на опозиционния лидер може допълнително да обтегне отношенията с встъпващата администрация на САЩ, която вече обеща да отговори реципрочно на предполагаемите руски кибератаки срещу федералните институции в страната и Европейския съюз.

„Това е пряка политическа атака срещу Путин. Арестът ще повиши авторитета на Навални сред обществото и ще увеличи рисковете за управляващата партия на всички предстоящи избори. Ако властите откажат да използват сила, това ще бъде счетено като слабост", заяви регионалният опозиционен активист Лев Шлосберг. 

В понеделник Федералната наказателна служба на Русия (FSIN) обжалва пред московския съд да замени условна присъда от три години и половина, която Навални получи през 2014 г., със затвор с присъда за измама. В края на декември институцията предупреди опозиционния политик, че го грози лишаване от свобода, ако той не се подчини на призовката да се яви лично в съда. Ограниченията, наложени заради прекъснатия срок на присъдата, изтекоха на 30 декември.

Коментари: 0