Не Борис Джонсън, а ЕС ще предизвика Brexit без сделка, твърди анализатор

Заради отказа за преговори

Не Борис Джонсън, а ЕС ще предизвика Brexit без сделка, твърди анализатор

Снимка: Pixabay

Великобритания в крайна сметка ще напусне Европейския съюз без сделка, а "разводът" ще бъде предизвикан от Блока, вместо от британския премиер. Това е мнението на Саймън Балард, изпълнителен директор и макро-стратег на First Abu Dhabi Bank.

„От самото начало казах, и бях много последователен, че Brexit без сделка е единственият начин това да приключи“, казва Балард, цитиран пт CNBC. „Хората отхвърляха това, но малко по малко, мисля, че пазарът започва да се прехвърля към моето виждане“, добавя той.

Обединеното кралство първоначално трябваше да напусне ЕС на 29 март тази година, но срокът беше удължен до 31 октомври, тъй като бившият премиер Тереза Мей не успя да прокара споразумението си през парламента. Несъгласията между британските законодатели относно това как Великобритания трябва да напусне блока доведе до оттеглянето на Мей като министър-председател през юни и до назначаването на Борис Джонсън за лидер на страната.

В писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск късно в понеделник Джонсън заяви, че законодателите на Великобритания все още могат да одобрят сделка за Brexit, ако ЕС не се съгласи да премахне т. нар. предпазна клауза за ирландската граница. Въпросът се разглежда като най-спорната част от съществуващото Споразумение за оттегляне и включва поддържането на безпроблемна граница, разделяща Северна Ирландия и Република Ирландия.

Но Туск, отговаряйки в Twitter, повтори позицията на ЕС, че това е застрахователна полица за избягване на твърда граница „освен ако и докато не бъде намерена алтернатива.“ Той също така нападна критиците на плана и каза, че те не са предложили „реалистични“ алтернативни решения.

Отказът на ЕС да предоговори споразумението за оттегляне ще доведе до прогнозираната ситуация с Brexit без сделка, според Балард.

„ЕС ще предизвика тежкия Brexit, а не Джонсън, защото те ще кажат:„ Не, няма даима допълнителни преговори. Започвайте да напускате, защото допълнително влачите европейската икономика надолу, тръгвайте си“, обясни той.

„Това, мисля, че е най-важното нещо, с което пазарът вероятно не е съвсем наясно в момента: Върви се към твърд Brexit, ръководен по-вероятно от ЕС, отколкото от Борис Джонсън“, коментира анализаторът.
Коментари: 0