Не можеш да бориш престъпленията с администрация

Къде изтичат парите за сигурност?

Не можеш да бориш престъпленията с администрация

Снимка: Личен архив

"Не можеш да бориш престъпленията с администрация, вместо с инвестиции. Това, което правим е, тъй като има много хора, ако има проблем на границата, струпваме хора на границата, ако има проблем на стадиона, струпваме хора на стадиона. Единственото, с което разполага министерството не е капитал, а хора и просто ги струпва на различни места, което не е ефективно". Това коментира икономистът Петър Ганев от "Института за пазарна икономика"  пред Нова ТВ.

Той се обяви за дългосрочна реформа, която да включва и обезщетенията, а самата реформа да се договори с хората, които работят в МВР.

През 2014 г. МВР струва 1 млрд. лв. на страната ни, през 2015 г. - 1 млрд. 36 млн. лв., а през 2016 г. са заложени 1 млрд. 126 млн. лв. 

Данните на Евростат показват, че България е на второ място в ЕС по разходи за сигурност след Словакия. За миналата година страната ни е отделила 7% от държавния бюджет. Средното равнище в ЕС е около 3,7%.

Ние се нареждаме и на 8-мо място в света по брой полицаи на глава от населението, след Русия, Турция, Италия... и преди всички останали, сочат данни на ООН. 
Коментари: 0