Експерт от ЧЕЗ: 14% от кражбите на ток са от бизнеса

Те са опасни за здравето и живота на хората, обясни Филип Йорданов от ЧЕЗ

Експерт от ЧЕЗ: 14% от кражбите на ток са от бизнеса

Около 14% от регистрираните кражби на електроенергия са извършени от малки и средни предприятия, които прибягват до такива форми на икономии от консумативи . Това заяви в ефира на "Здравей, България" ръководителят на Отдел "Технически загуби" ЧЕЗ Филип Йорданов.

По думите му кражбите са няколко вида - основно се разделят на нерегламентирани присъеденения, присъединение без мерене и  манипулация на електромерите. По този начин се постига изцяло неизмерване на количествата консумирана енергия от домакинства или стопански потребители.

"Ние не трябва да допускаме да се извършват тези манипулации, тъй като те ощетяват всички наши клиенти", обясни Филип Йорданов. Той подчерта, че опитите за нерегламентиране снабдяване с ток са изключително опасни за здравето и живота на хората, които извършват нарушенията.

В наказателния кодекс е предвидено при установяване на подобно деяние да бъде понесена наказателна отговорност от 3 до 8 години, но към настоящия момент не разполагаме с подобна информация, допълни той.

Оказва се, че стопанските потребители се оказват по-големи манипулатори от т.н. "махали".  "От началото на година от посегателства върху мрежата са загинали 5 човека. Рискът в различните населени места се оценява и се опитваме да предприемем необходимите мерки", поясни той.

"Загубите се изчисляват трудно, тъй като ние ги установяваме но не знаем продължителността на тези незаконни присъедининия. До този момент санкцията, която сме установили, е над 2 млн. лв.", допълни Филип Йорданов.

Коментари: 0