Британското кралско семейство ще трябва да затегне колана

Короната ще се сблъска с недостиг на средства, който се оценява на 45 млн. долара

Британското кралско семейство ще трябва да затегне колана

Снимка: Pixabay

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Глобалната криза, предизвикана от коронавируса, се отрази и на британското кралско семейство, което ще трябва да затегне колана през следващите години, по примера на много домакинства в страната. Главният финансов директор на кралицата Майкъл Стивънс предупреди, че счетоводният баланс предполага, че издръжката на короната ще се сблъска с недостиг от 45 млн. долара, ако разходите продължат в същия темп, както досега.

В доклада, представен от Стивънс, се казва, че приходите от туристи, които посещават кралските забележителности, ще се свият значително. Замъкът Уиндзор вероятно ще е на загуба от 6.3 млн. долара годишно за следващите три години.

Кралското семейство няма намерение да иска допълнително финансиране от правителството въпреки предизвикателствата, причинени от пандемията.”

Докладът дава шанс на британските данъкоплатци да видят колко плащат за своите кралски особи чрез Закона за Суверенния грант.

За периода 2019-2020 г. Суверенният грант покрива оперативните разходите на кралското семейство – за пътувания и поддържка на имотите им. Освен тези разходи, са били платени 27 млн. долара за обновяване на Бъкингамския дворец като част от десетгодишен проект на обща стойност 468 млн. долара.

Суверенният грант се финансира от печалбите на Crown Estate – кралско портфолио от имоти и земя, което включва някои от най-известните улици в Лондон. Фондът отчита печалбата си пред Министерството на финансите в полза на всички данъкоплатци. След това кралското семейство получава процент от доходите обратно от британското правителство като Суверенна субсидия.

Кралските пътешествия

Суверенният грант покрива разходите за пътуване на кралското семейство в чужбина. Сред най-скъпите за финансовата година са обиколката на Хари и Меган в Африка на стойност 313 000 долара, както и пътуването на принц Чарлз до Оман след смъртта на султан Кабус бин Саид, струвало 267 000 долара.

Докладът за тази финансова година приключва на 31 март 2020 г., което означава, че данните не включват нито един от значителните бъдещи разходи, свързани с пандемията.

От Crown Estate обявиха, че ще разпределят плащанията си към Министерството на финансите на етапи. Общата сума, която трябва да бъде внесена, е 447 млн. долара.

През май 2019 г. Forbes оцени личните активи на кралицата на 500 млн. долара, докато общата стойност на притежанията на британския монарх, част от Crown Estate, херцогството на Ланкастър – възлиза на около 25 млрд. долара.

Коментари: 0