Нефтът продължава безконтролно ценовата си криза

\"Черното злато\" удари 13-годишно дъно

Нефтът продължава безконтролно ценовата си криза
296 ~ 2 мин. четене
Автор: Александра Сотирова

В хода на търговията на Междуконтиненталната борса, цената за февруарските фючърси на петрола тип Брент се понижиха с 4,043% до 32,90 долара за барел. Цената на суровия петрол тип WTI падна с 3,694% - до $ 32.76 за барел. След като вчера стойността му удари 11-годишно дъно, днес ценовата криза на „черното злато” продължава и достигна 13-годишното си дъно. 

Ройтерс отбелязва, че непосредственият катализатор на спада на цените се дължи на отслабването на китайския юан и нарастването на запасите от петрол в САЩ. Китай отново обезцени стойността на своята валута с 0,51%, което е най-големият спад от август насам.  

Настъпи и рязко отслабване на рублата на фона на спада на цените на петрола Брент и 13-годишното дъно, в което се намира. Руската валута реагира отрицателно на спада в цените на петролния пазар. 

Световните цени на петрола започнаха да падат в края на 2015 г. Влияние върху ситуацията оказва валутния китайски пазар, който е най-големият потребител на суровини. Тази ценова петролна катастрофа причинява „болка” на компании и правителства, които разчитат предимно на приходите от нефт. Глобалната икономика е нестабилна, поради забавянето на Китай, според анализатори перспективите за петрола остават за евтини цени през по-голямата част от тази година.

Миналата година петролният пазар се срина с около 1/3, след като Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), която произвежда около 40% от нефта, отказа да намали добива както през юни, така и през декември.

Петролът продължава безконтролно ценовата си криза през тази седмица, тъй като ескалацията на напрежението между дипломатическите отношения на Иран и Саудитска Арабия допълнително разклащат единството на ОПЕК, като картелът трябва да се бори с общ отговор срещу ниските цени на "черното злато", твърдят експерти.

Подкрепи Economic.bg