Непредсказуемият вот в Германия, от който зависи целият ЕС

Краят на ерата „Меркел“ идва, а явен титуляр за канцлер няма

Непредсказуемият вот в Германия, от който зависи целият ЕС

Снимка: БТА

1188 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Предстоящите избори в Германия ще бъдат от решаващо значение за стабилността на страната, но и на Европейския съюз, отбелязват анализаторите от European House Ambrosetti Forum пред CNBC. Вотът наближава, а социологическите проучвания чертаят какви ли не различни възможности.

Това не са нормални избори“, отбелязва Ларс Фелд, директор на Walter Eucken Institut, германски мозъчен тръст. „Нямаме титуляр и всеки има добър шанс да стане канцлер.“

Изборите на 26 септември ще отбележат края на мандата на Ангела Меркел като германски канцлер след повече от 15 години на власт.

В началото на предизборната кампания нейният наследник като лидер на консервативната партия – Армин Лашет, изгледаше като някой, който е напът да поеме и управлението на страната. Върху тази прогноза обаче бе хвърлена сянка от страна на кандидата на Зелената партия Аналена Баербок и от Олаф Шолц, ръководител на социалистическата партия и настоящ финансов министър.

По последни данни именно Шолц и неговата Германска социалдемократическа партия ще спечелят най-много от гласовете (24%), следвани от консервативния съюз ХДС/ХСС на Меркел (21%) и зелените (17%). Според експертите има поне три възможни коалиции.

Вероятно и този път ще отнеме три, четири, пет месеца, защото ще имаме коалиция от три партии и обединяването им няма да е лесно“, коментира Фелд как според него ще протекат преговорите след самия вот.

Той добави, че след като този процес приключи, „ще имаме нов канцлер и след това отново ще има стабилност“.

Отражението върху ЕС

Политическата стабилност в Германия е важна не само за страната, но и за целия Европейски съюз. Това е водещата икономика на блока и има значително влияние върху политическата посока, поета от 27-те държави членки.

„Това определено е от решаващо значение ... Трябва да имаме значителна стабилност в германското правителство, за да го придвижим напред и да запазим инерцията на Европа, която е много силна в момента“, каза Валерио Де Моли, главен изпълнителен директор на European House Ambrosetti Forum.

Германия беше една от водещите сили в миналогодишното решение за емитиране на общ европейски дълг в подкрепа на блока по време на корона кризата.

Планът, наричан още Next Generation EU или дори „коронаоблигации“, е предназначен да събере до 800 млрд. евро и вече се прилага в някои от 27-те държави. Идеята за общ дълг в целия ЕС е противоречива в исторически план, като по-консервативните нации са скептично настроени да подкрепят страните с висока задлъжнялост. Но колебанието бе преодоляно на фона на пандемията.

Днес мнозина се питат дали този акт е еднократен, или блокът може да използва същия инструмент отново в бъдеще.

При правителство, ръководено от Олаф Шолц, Зелените и лявата партия в коалиция, имаме голям шанс тези европейски коронаоблигации да продължат вечно  и е възможно да поемем държавен дълг на ниво ЕС за по-дълго време“, смята Фелд.

Подкрепи Economic.bg