ЕС и AstraZeneca прекратиха съдебната си битка

ЕС и AstraZeneca прекратиха съдебната си битка

Снимка: Pixabay

284 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Европейският съюз ЕС и AstraZeneca сключиха споразумение, което ще гарантира доставката на оставащите дози ваксини срещу COVID-19 на държавите членки. Споразумението ще сложи край на висящия съдебен спор в съда в Брюксел.

Припомняме, че през юни Съдът нa Eвpoпeйcĸия cъюз peши, чe фapмaцeвтичнaтa ĸoмпaния нe e cпaзилa зaдължeниятa cи пo дoгoвop зa дocтaвĸaтa нa oпpeдeлeнo ĸoличecтвo ĸъм ЕС. Тогава съдът paзпopеди нa ĸoмпaниятa cпeшнo дa дocтaви 50 млн. дoзи дo 27 ceптeмвpи. AstraZeneca ce aнгaжиpa дa нaпpaви "вcичĸo възмoжнo", зa дa дocтaви нa 27-члeнния блoĸ 300 млн. дoзи дo ĸpaя нa юни, нo пpoизвoдcтвeнитe пpoблeми пpинyдиxa пpoизвoдитeля дa пpepaзглeдa и дa peдyциpa цeлтa cи дo 100 млн. дoзи.

Новото споразумение ангажира шведската компания да достави до края на 2021 г. още 135 млн. дози (60 милиона до края на третото тримесечие и 75 милиона до края на четвъртото) и останалите дози (65 милиона) до края на март 2022 г. Това ще сведе общия брой на доставените дози до 300 милиона дози, както е записано в договора.

"Днешното споразумение за уреждане на спора гарантира доставката на останалите 200 милиона дози ваксина срещу COVID-19 от AstraZeneca в ЕС. Тази седмица достигнахме етап от 70 % пълна ваксинация на възрастното население на ЕС. Но съществуват разлики в равнищата на ваксинация между държавите членки. Наличието на ваксини, включително на AstraZeneca, продължава да бъде решаващо. Ще продължим да помагаме и на останалата част от света. Целта ни е до края на тази година да предоставим най-малко 200 милиона дози ваксини на държави с ниски и средни доходи чрез международната инициатива COVAX. Солидарността по отношение на ваксините е и ще бъде нашата запазена марка," зави комисарят по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакиду.

На държавите членки от ЕС ще се предоставят редовни графици за доставка на оставащите ваксини на AstraZeneca. В случай на забавяне на дозите, ще се прилагат ограничени отстъпки, обясниха от Европейската комисия.

Подкрепи Economic.bg