Нетната печалба на Total потъна с 35% през първото тримесечие

Въпреки несигурността на пазара, петролният гигант се ангажира да стане въглеродно неутрален до 2050 г.

Нетната печалба на Total потъна с 35% през първото тримесечие

Снимка: @PPouyanne

424 ~ 3 мин. четене

Френската петролна компания Total отчете значителен спад на нетната печалба за първото тримесечие, тъй като цените на петрола се сринаха до исторически ниски нива заради спада в търсенето, причинен от коронавирусната пандемия, пише CNBC.

Чистата печалба на компанията за периода януари-март е 1.6 млрд. евро, като за същия период миналата година тази сума е била 2.6 млрд. евро, което е спад от 35%. Въпреки това резултатът  надмина прогнозите на анкетирани от Refinitiv анализатори, които очакваха нетната печалба за първото тримесечие да достигне 1.3 млрд. евро.

Дивидентите за този период ще бъдат 0.66 евро на акция, като те остават стабилни спрямо първите три месеца на 2019 г. Петролният гигант предлага различни варианти за получаване на дивидентите за 2019 г. Това може да се случи под формата на паричен превод или нови акции в компанията с отстъпка. Очаква се този подход да бъде одобрен на събранието на акционерите на 29 май.

„Изправени сме пред изключителни обстоятелства“, казва Патрик Пуян, изпълнителен директор на Total. „През първото тримесечие преминахме през две големи предизвикателства – коронавирусната пандемия, която продължава да оказва натиск върху световната икономика и да създава несигурност, и резкия спад на цените на петрола през март“, добави експертът. Пуян е решил да намали заплата си с 25% до края на годината.

Акциите на Total, които са потънали с над 38% на годишна база, нараснаха с близо 7% малко след отварянето на пазарите днес. Здравната криза продължава да нанася силни удари върху енергийните пазари, което подкопава цените, но мястото за съхранение е ограничено.

Избухването на Covid-19 наложи блокирането на цели държави, а много правителства налагат драконовски мерки. Мобилността в световен мащаб беше почти спряна, като това доведе до шок в търсенето на горива.

Тази сутрин сорт Брент се търгуваше на цена от 29.04 долара за барел, което е ръст от над 6.6%. Стойността на американския лек суров петрол (WTI) се покачи с 10% до 22.32 долара за барел. Фючърсите на Брент се покачват вече шеста поредна сесия, а WTI записа пети пореден ден с ръстове. Тези резултати са доказателство, че търсенето скоро ще започне да се възстановява. Въпреки това цените на двата сорта са с около 60% по-ниски спрямо началото на годината.

Нулеви нетни емисии до 2050 г.

В доклада си за приходите Total пише, че планира да намали емисиите си с цел постигане на въглероден неутралитет до 2050 г. „Продължаваме да следваме нашата средносрочна и дългосрочна стратегия“, коментира Пуян.

Миналия месец група от 11 европейски инвеститори, които представляват приблизително 1.35% от капитала на Total към 14 април, обявиха, че планират да представят амбициите си за устойчивия проект по време на събранието на 29 май.

Петролният гигант съобщи, че поема ангажименти към Парижкото споразумение. „Като дългогодишна компания имаме задължението да мислим за промените в климата, когато управляваме портфейла си. Считаме, че петролната индустрия трябва да играе решаваща роля в устойчивото развитие“, добави изпълнителният директор.

Какво правят в бранша с дивидентите?

Миналата седмица петролният гигант Royal Dutch Shell намали дивидента си за първи път след Втората световна война. От англо-холандската енергийна компания обясниха, че е взето решението да се осигури на фирмата по-голяма финансова гъвкавост, предвид риска от продължителен период на икономическа несигурност, по-ниски цени на суровините, по-висока волатилност и несигурна перспектива за търсене.

Базираният в Лондон енергиен гигант BP, както и американските Chevron и Exxon Mobil, запазиха дивидента си непроменени за първото тримесечие на 2020 г.

Коментари: 0