Нигерия ще се присъедини към Африканската зона за свободна търговия

Целта е създаването на единен пазар на континента

Нигерия ще се присъедини към Африканската зона за свободна търговия

Президентът Бухари

Снимка: Twitter профил @NGRPresident

Най-голямата африканска икономика със закъснение се съгласи да се присъедини към широкото споразумение за свободна търговия, насочено към стимулиране на производството на целия континент. Нигерия ще подпише Африканското споразумение за свободна търговия (AfCFTA) на среща на върха на Африканския съюз, която започва в Нигер на 7 юли, обяви нигерийското президентство на официалния си профил в Twitter късно във вторник.

"Нека заявя недвусмислено, че търговията е важна за нас като нация и за всички народи. Икономическият прогрес е това, което кара света да се върти. Нашата позиция е много проста, ние подкрепяме свободната търговия, докато е справедлива и се провежда на равна основа", заяви президентът Мухамаду Бухари в изявлението, публикувано в Twitter.

Споразумението влезе в сила през май след изчистване на ключово процедурно препятствие и ратифициране от парламентите на 24 държави. Целта му е да събере всички 54 члена на Африканския съюз на единен пазар от 1,2 милиарда души, като премахне търговските бариери и митата в Африка.

Очаква се сделката да засили регионалната търговия и да позволи на компаниите да се разширят и да навлязат на нови пазари. Преработващата промишленост в момента съставлява едва около 10% от общия БВП на Африканския съюз от 3,4 трилиона долара, а търговската сделка може да направи сектора по-конкурентоспособен и продуктивен.

Южна Африка и Камерун са сред 52-те страни, които вече са се присъединили към AfCFTA. Но Нигерия отказа да се ангажира, като заяви, че е необходимо да се консултира с местните заинтересовани страни, преди да вземе решение.

Първоначално Нигерия се притесняваше, че като изложи своите производители на по-голяма конкуренция, сделката може да принуди някои от тях да излязат от бизнеса и да повишат безработицата.

Но след като преразгледа оценката на въздействието на търговското споразумение през юни, Бухари се съгласи да се присъедини.
Коментари: 0