Никарагуа започна конкурентен на Панамския канал

Съоръжението за 50 млрд. долара трябва да влезе в експлоатация през 2020 г.

Никарагуа започна конкурентен на Панамския канал
Автор: Стилиян Гребеничарски

Никарагуа даде символичен старт на изграждането на канал, който трябва да свърже Тихия и Атлантическия океан, конкурирайки прочутото съоръжение в Панама, съобщава Reuters.

На грандиозният проект на стойност 50 млрд. щатски долара, финансиран с китайски капитали, се възлагат сериозни надежди са ускоряване на икономическия растеж във втората най-бедна страна в Централна и Южна Америка. Според местното правителство, 278-километровият канал, планиран да влезе в експлоатация през 2020 г., ще повиши ръста в брутния вътрешен продукт до над 10% годишно.

Символичната първа копка бе направена вчера на път, специално проектиран да приеме тежката механизация за изграждане на пристанище в единия край на съоръжението откъм тихоокеанското крайбрежие. Изграждането ще се извърши от базираната в Хонконг Nicaragua Canal Development Investment Co, контролирана от Ванг Джин - слабо познат телекомуникационен магнат, приближен до китайския политически елит.

Инвестицията ще засили и позициите на Китай в Централна Америка - зона със силно икономическо влияние на САЩ, чието дело преди век бе и действащото съоръжение в Панама.

 До края на първото тримесечие на 2015 г. трябва да започне търгът за предварително проектиране на канала и завършено проучването за въздействие върху околната среда. До края на септември пък се предвижда да започнат изкопните дейности. Проектът предизвика редица опасения - от възможността му да изплаща инвестицията до влиянието му върху околната среда.

Коментари: 0