Никога не използвайте тези пароли

Въпреки непрестанните призиви на експертите потребителите продължават да използват такива, които са твърде лесни за разбиване

Никога не използвайте тези пароли

Снимка: Pixabay

13654 ~ 2 мин. четене

За пета поредна година най-популярните пароли в света са „123456“ и „password“, въпреки че експертите не спират да напомнят, че това са сред най-лошите избори, тъй като са твърде слаби и се разбиват много бързо. Изследването е на софтуерната компания NordPass, която всяка година публикува списъка на 200-те най-популярни и най-лоши пароли. За да го състави, компанията оценява повече от 5 милиона пароли, до които има достъп в тъмната мрежа. Такива бази данни с пароли идват предимно от потребители в Европа и Северна Америка.

„През годините се появи огромна база данни от информация за частни потребители в следствие на различни изтичания на данни и нарушения. И напоследък не минават и няколко дни, без да чуем за поредния нов случай“, казва Даниел Маркюсън, експерт по неприкосновеността на личния живот в цифровото пространство в NordVPN. „Получавайки достъп до такива маси от чувствителни данни, киберпрестъпниците могат да ги използват по редица начини. Ето защо използването на еднакви данни за влизане в различни услуги, уеб сайтове и платформи е изключително опасно.“

Това са десетте най-лоши пароли за 2019 г., които никога не трябва да използвате за Вашите профили:

 1. 123456
 2. 123456789
 3. picture1
 4. password
 5. 12345678
 6. 111111
 7. 123123
 8. 12345
 9. 1234567890
 10. senha

Как да създадете трудна парола

Няколко полезни съвета на Даниел Маркюсън от NordVPN за това как да създадете трудна парола, която няма да забравите след десет минути:

 • Никога не използвайте кратки пароли. Колкото по-различни знаци има паролата, толкова по-дълго отнема на хакера или на друг съмнителен киберпрестъпник да я разгадае.
 • Измислете сложни пароли. Използвайте главни и малки букви, символи, специални знаци и номера, за да създадете трудни пароли.
 • Използвайте дълги пароли-фрази. Използването на думи от речника не е за препоръчване, но създаването на комбинация от 6-7 произволни думи е добър метод. Комбинация като „ляв слон обувки лилаво ръгби почивка“ е трудна за откриване, заради дължината и защото е произволна, но е по-лесна за запомняне.
 • Използвайте техниката за запаметяване (мнемотехника). Създайте запомнящи се фрази, като използвате техниката на мнемониката. Например, създайте изречение като „Аз обичам да ям пица с приятели за забавление!“ и го използвайте като мнемоничен код, за да създадете парола „1О2япспз3“.

Като използвате тези съвети вие веднага ще подобрите паролите си и ще ги направите по-трудни. А те са особено важни за услуги и уеб сайтове, където споделяте най-чувствителната информация. Това включва онлайн банкиране, уебсайтове за онлайн търговия, домашна Wi-Fi мрежа, личен и работен имейл, както и някои профили в социалните мрежи.

Подкрепи Economic.bg