Николай Василев: Не кандидатстваме ли за еврото, няма да ни приемат

И до ден днешен страната ни не е кандидатствала за влизане в „чакалнята за Еврозоната“

Николай Василев: Не кандидатстваме ли за еврото, няма да ни приемат

Снимка: Economic.bg/ Архив

2822 ~ 1 мин. четене
Фактът, че България не е член на Еврозоната се дължи единствено  на политически, а не на икономически причини. Това заяви бившият министър на икономиката Николай Василев в сутрешния блок на Българската национална телевизия и обясни, че причината е нежеланието на политиците да действат.

„Ще ви дам един пример – ако предишното поколение политици се беше мотало, а не беше кандидатствало за Европейския съюз, за НАТО, до ден днешен България нямаше да е в ЕС, а щеше да чака след 100 години да влязат Сърбия и Молдова“, каза Василев и добави, че и до ден днешен България не е кандидатствала официално за влизане в ERM ІІ (т.нар. „чакалня за Еврозоната“).

Той коментира, че неофициалното обяснение сред българските политици за тази неактивност е, че неофициално се знае, че ако страната ни подаде кандидатура за ERM ІІ, тя ще бъде отхвърлена. „За да не се излагаме, ние да кандидатстваме, а те да ни откажат, си траем. Това е неофициалното обяснение, докато моето мнение се различава“, коментира бившият икономически министър и добави, че според него е най-добре да кандидатстваме колкото се може по-скоро, за да има шанс все пак в един момент да бъдем приети.

„Ако никога не кандидатстваме, никога няма да ни поискат“, обобщи Василев.


Подкрепи Economic.bg