Николов: Поевтиняването на газа закъсня заради промяната на точката на достъп

Предстоят промени в Закона за енергетиката, за да се намалят сметките на крайните клиенти със задна дата

Николов: Поевтиняването на газа закъсня заради промяната на точката на достъп

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

1672 ~ 2 мин. четене

Ние знаехме и очаквахме намерението на „Газпром“ да промени точката на достъп. И когато това се случи, вече имахме силни аргументи в преговорите за намаление на цената на природния газ. Това каза в ефира на БНТ председателят на енергийната комисия Валентин Николов, коментирайки обявеното на 3 март намаление с 40.3% в цената на вносния руски газ. Той е категоричен, че цената в България вече е най-ниска и който твърди нещо друго – или го прави умишлено, или не разбира темата.

По неговите думи до това голямо намаление е факт заради много взаимносвързани фактори, като може би с най-голяма тежест е строителството на разширението на „Турски поток“ през България и резервирания капацитет на тръбата от страна на „Газпром“. „Преди България и Гърция се снабдяваха през Трансбалканския тръбопровод от Румъния. Сега „Газпром“ поиска смяната през „Турски поток“ и получихме силни аргументи да натискаме другата страна да свали цената. Така че имаше и други аргументи. „Балкански поток“ е част от нещата, които помогнаха намалението да е толкова голямо. Бъдете сигурни, че при другите държави не е така“, каза Николов.

Другите фактори според него са делото на Европейската комисия срещу „Газпром“, благодарение на което всички държави в ЕС много преди нас успяха да постигнат по-ниски цени на руския газ. „Първо беше ЕК. Такъв монополист, с такъв голям бюджет много трудно би се съгласил да промени цените надолу. И после, правителството и Министерството на енергетиката, което застана зад преговорния екип“, каза председателят на енергийната комисия.

Другите „козове“, които България е получила, за да успее да постигне това намаление, са напредването ан строежа на интерконектора с Гърция, реверсивната връзка с Румъния и договорът за купуване на азербайджански газ. „Тоест вече имаме създаден пазар с различни източници“, каза Николов. „Бъдете сигурни, че това намаление нямаше да е факт, ако нямаше други алтернативи. Това накара „Газпром“ да е по-кооперативен в преговорите“, добави той.

Николов заяви, че се подготвят промени в Закона за енергетиката, така че КЕВР да гарантира на крайните потребители, че сметките им ще бъдат намалени със задна дата. Той обаче предупреди, че назад по веригата цената няма да падне с 40%, тъй като цената на вноса е само компонента в крайната стойност на суровината.

„Има работна група, ще направим изменения в Закона за енергетика, за да дадем възможност на КЕВР да направи така, че клиентите да получат това обезщетение. Надали ще е пари в брой, а със сметките в последствие“, каза той.

Коментари: 0