Николова: Удостоверението за български произход създава корупция

След осем месеца в ареста, вчера бившият директор на ДАБЧ беше пуснат под гаранция от 100 хил. лв.

Николова: Удостоверението за български произход създава корупция

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

3311 ~ 2 мин. четене
Удостоверението за български произход създава проблеми и съмнения за евентуални корупционни практики. Това каза вицепремиерът Марияна Николова по време на заседание на Комисията по политиките на българите в чужбина във връзка с решенията на междуведомствената комисия за Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), предаде „Фокус“.

Тя обясни, че когато излезе анализът на Министерството на правосъдието за добрите практики в другите държави, ще бъдат  представени и конкретни решения за промяна в българското законодателство. Николова увери комисията, че ще бъде намерено решение, защото цялата процедура по издаване на българското гражданство е бавна. „Трябва да направим така, че да няма празнота в закона, да няма забавяне на преписки и режимът да бъде облекчен“, посочи вицепремиерът.

Димитър Владимиров, който изпълнява временно длъжността председател на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), каза по време на изслушването, че проблемите с удостоверяването на българския произход идват от това, че няма ясни законови критерии. „Мнението ми е, че проблемите с удостоверяването на българския произход идват от критериите – те не са ясни в закона и в поднормативните уредби. И това води до редица проблеми и спорове между това как ДАБЧ удостоверява произхода, което се пренася и в Министерството на правосъдието. А по трети начин гледа критериите и вицепрезидентът, който издава указа. Да не говорим, че съвсем различни са критериите на съда“, заяви Владимиров. Той посочи, че много пъти критериите са се сменяли. „Така че за мен е важно да има точни и ясни критерии, които да определят термините „българин“ и „български произход“. Това ще облекчи процедурата изключително много“, коментира Владимиров.

До 30 октомври е удължен срокът за работа на междуведомствената работна група за ДАБЧ. По думите на Николова досега е имало две заседания - на 17 март и 2 април. „Беше взето решение да се възложи на Държавната агенция за електронно управление да извърши одит на информационната система на ДАБЧ за отстраняване на проблемите. И да се предвиди удължаване срока на дейността на групата, за да се извърши анализ“, заяви тя.

Временният председател на ДАБЧ изнесе статистика, според която от 1 януари 2019 г. до средата на юни Агенцията е издала около 6700 удостоверения за български произход. „Приели сме около 6000 удостоверения за произход и сме издали около 6700 за периода от 1 януари до средата на юни. Около 10 000 преписки са забавени. Работим с приоритет обработването в максимално кратки срокове на документите на студентите“, обясни Владимиров.

Припомняме, че в края на октомври 2018 г. тогавашният директор Петър Харалампиев, който беше от квотата на ВМРО, беше арестуван след разследване на корупционна схема за незаконно издаване на удостоверение за българско гражданство, а при спецакцията в агенцията бяха задържани общо над 20 души. Обвиняемите обаче бяха редуцирани до четирима, а от тях само Харалампиев и секретарят на агенцията Красимир Томов бяха задържани под стража.

Апелативният специализиран съд реши вчера, че Харалампиев може да излезе от ареста срещу парична гаранция от 100 000 лв. Адвокатът му Николай Кокинов нарече решението на магистратите справедливо. „В крайна сметка след 18 дни изтича максималният срок за задържане“, каза той.
Подкрепи Economic.bg