Ниските цени на петрола изтриха 25% от печалбите на Saudi Aramco

Ценовата война и глобалната здравна криза оставиха отпечатък върху доклада за първото тримесечие на петролния гигант

Ниските цени на петрола изтриха 25% от печалбите на Saudi Aramco

Президентът и изпълнителен директор на Saudi Aramco Амин Насер по време на изявление

Снимка: Twitter/@Aramco

376 ~ 1 мин. четене

Saudi Aramco отчете 25% спад на нетните приходи за първото тримесечие, като причините за този резултат са драматичното потъване на цените на петрола и пониженото глобално търсене, пише CNBC. Петролният гигант заяви, че печалбите са се спаднали до 62.5 млрд. риала (15.3 млрд. евро) през първите три месеца на годината, като за сравнение за същия период на 2019 г. те са били  83.3 млрд. риала (20.4 млрд. евро).

„Пандемията от коронавируса се различава от всичко, което светът е преживял през най-новата история. Налага ни се да се адаптираме към изключително сложна и бързо променяща се бизнес среда“, коментира президентът и изпълнителен директор на Aramco Амин Насер.

„Aramco демонстрира устойчивост по време на икономическите цикли и има уникална позиция на пазара поради стабилността си и ниските цени“, добави ръководителят на компанията. Отчетът за тримесечието на петролния гигант идва на фона на безпрецедентен спад в глобалното търсене, тъй като световната икономика понася ударите на пандемията, а мерките за ограничаване на заразата внасят допълнителен натиск върху бизнеса.

Цената на международната референтна суровина Brent се срина с над 50% на годишна база. В 10:45 ч. българско време сортът се търгуваше под 30 долара за барел, което е едва половината от цената, към която иска да се върне Саудитска Арабия.

Кралството обяви, че ще намали с още 1 млн. барела дневното си производството на петрол в опит да подкрепи пазара. Тази новина изстреля цените на нефта до максимума в рамките на интрадневната търговия вчера.

Коментари: 0