Рейтингът на японското правителство падна под 50%

Неодобрението към кабинета на Шиндзо Абе е нараснало до 36%

Рейтингът на японското правителство падна под 50%
320 ~ 1 мин. четене
Автор: Цветан Петров

Рейтингът на японското правителство е паднал под 50%, показва проучване на обществената телевизия NHK, което се случва за първи път. Подкрепата за кабинета на министър-председателя Шиндзо Абе е паднала с 3 пр. пункта и вече е 48%. В същото време неодобрението към политиката на правителството е нараснала с 6 пр. пункта до 36%.

Най-голям брой от респондентите, които не подкрепят действащото правителство, посочват като главна причина за това недоверието към определени членове на кабинета.

Понижаването на рейтинга на японското правителство продължава вече втори пореден месец и е се случва на фона на подкрепата за спорен антитерористичен законопроект и продължаващия скандал около връзките на премиера Шиндзо Абе и съпругата му с националистически организации.

Законопроектът, който в момента парламентът в Токио опитва да приеме, предвижда наказание с до пет години затвор за всеки, уличен в практическа подготовка на терористичен акт или на организирано престъпление. Става дума за събиране с такава цел на оръжие, финансови средства или друг вид материали.Подкрепи Economic.bg