Няколко държави започват да поставят трета доза срещу COVID-19

Израел, Великобритания и Германия са първите страни, които обявиха началото на кампания по реимунизация

Няколко държави започват да поставят трета доза срещу COVID-19

Снимка: Unsplash

2306 ~ 2 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова

Докато правителствата на някои държави все още се опитват да мотивират гражданите да се ваксинират поне с една доза срещу COVID-19, то в други страни от есента започва реимунизация на напълно ваксинираните. Те ще получават трета игла, или т.н. „бустерна“ доза, която има за цел да задържи висок имунитета срещу коронавируса.

Израел, Германия и Великобритания са първите, които обявиха подобни намерения. Действията им идват на фона на масовото разпространение на новия „Делта“ вариант, който много по-заразен от предишните, а изглежда и по-смъртоносен.

Близкоизточната държава бе първата, която каза, че ще поставя трета доза на хората над 60 години. Тя ще се прилага до 5 месеца след поставената втората.

В понеделник Германия последва примера на Израел. Властите обявиха, че ще предложат на най-уязвимите групи от населението третата доза – възрастното население, медицинския персонал в домове за стари хора, както и на граждани с компрометирана имунна система. Бустерната доза може да се прилага и на хора, ваксинирани с AstraZeneca или Johnson&Johnson заради клинични изследвания, показали, че ефективността им не е толкова висока. Германия обмисля да използва ваксините на Pfizer или Moderna за реимунизацията на населението.

Великобритания също обяви, че от началото на септември ще започне да прилага подсилваща доза на вече ваксинираните. Властите се притесняват, че с времето защитата от препарата отслабва. С приоритет ще бъдат хората над 50-годишна възраст и тези с по-нисък имунитет. По данни на здравните власти 32 млн. британци може да получат трета доза. Страната отчита високи проценти на ваксинирани – почти 72% от населението вече е с две дози.

Директорът на Европейската агенция за лекарствата (ЕМА) Емър Кук коментира в интервю за Politico, че засега няма достатъчно данни, които да сочат, че е необходимо прилагането на трета доза ваксина.

За някои популации може да започне да се вижда нужда от трета доза, което не означава, че това ще е необходимо за цялото население“, коментира Кук, добавяйки, че ваксините „остават ефективни“ и срещу „Делта“ варианта.

Подкрепи Economic.bg