НОИ очаква 600 млн. лв. повече от осигуровки през 2020 г.

Надзорният съвет на Института прие бюджета за следващата година, синдикатите не са доволни

НОИ очаква 600 млн. лв. повече от осигуровки през 2020 г.

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) прие проекта на Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2020 г., съобщиха от институцията. Сега предстои съгласуването на проектозакона в Националния съвет за тристранно сътрудничество, приемането му от Министерския съвет и окончателното му гласуване в Народното събрание.

От проектобюджета се вижда, че се планира увеличение на приходите от осигурителни вноски от 580 млн. лв., или 7.8% спрямо планираните за тази година. Общите приходи в бюджета на ДОО ще се увеличат до 8.1 млрд. лв., като 7.6 млрд. лв. са от вноски.

Социалният министър Бисер Петков коментира, че ръстът при осигурителните приходи е резултат от по-високите равнища на заетост в страната, които се очаква да продължат и следващата година на пазара на труда, от политиката на повишаване на доходите в реалния и в бюджетния сектор.

Не трябва да забравяме обаче, че с увеличаването на минималната работна заплата (МРЗ) се увеличават и осигуровките на база нейното получаване. От 1 януари 2019 г. тя е в размер на 560 лв., а от следващата година минималният осигурителен доход ще е 610 лв. Също така през следващата година държавата ще увеличи административно и минималните осигурителни прагове, като средното нарастване ще бъде с 5.4%.

Общите разходи по бюджет на ДОО ще достигне 12.5 млрд. лв, от които 10.6 млрд. лв. за пенсии. От 1 юли обезщетенията за старост е бъдат вдигнати за всички средно с 6.7%. Така минималната пенсия ще стане 234 лв., а средната пенсия ще стане 413 лв.

Общият недостиг на средства по бюджета на НОИ ще достигне 4.1 млрд. лв. Тези пари ще бъдат преведени от държавния бюджет, т.е. от данъците на всички останали граждани. Миналата година "дупката" беше само 3.9 млрд. лв.

Ася Гонева от КНСБ коментира, че задържането на обезщетенията за майчинство и безработица, каквото е записано в бюджета на ДОО, не е в полза на хората.

В същото време президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов обясни, че ще поиска дискусия в Надзорният съвет защо не се променя режима за изплащане на болничните. "Така наречените фалшиви болнични, защото тази индустрия трябва да бъде затворена най-накрая. Това, което ме дразни особено, е отсъствието на промяна нагоре при майчинските - нищо няма в този бюджет", заяви той.

По време на заседанието на НОИ се състоя и избор на ново ръководство на Надзорния съвет. За председател на ръководния орган на институцията бе избран Стефан Василев от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Като представител на изпълнителната власт на поста заместник-председател на съвета застава Калина Петкова, директор на дирекция „Трудово право, обществено осигуряване и условия на труд“ в Министерството на труда и социалната политика. Зам.-председател от квотата на синдикалните организации ще бъде избран на следващото заседание на съвета.

Минималният месечен осигурителен доход за самоосигуряващите се става 610 лв., толкова е прагът и за земеделските производители. Максималният осигурителен праг скача до 1525 лв.

По план се увеличава и възрастта за пенсиониране -с два месеца за мъжете и жените.
Коментари: 0