Норвегия иска да подари планина на Финландия

Ако бъде одобрен \"подаръкът\" ще се връчи на Финландия по случай 100 години от независимостта ѝ

Норвегия иска да подари планина на Финландия
4436 ~ 1 мин. четене

Сред потребителите на социалната мрежа Facebook e започнала кампания за предаването на погранично норвежко възвишение на Финландия по случай 100 годишнината от независимостта ѝ. 

Ако този "подарък" бъде одобрен от обществеността и властите на Норвегия, т новит географски обект ще стане част от Финландия. Но не само това - тя ще бъде и най-високата точка в страната  - 1365 метра надморска височина, пише Regnum. 

Става дума за възвишението Холти, разположено на 20 метра от границата между двете държави. Ако планинското възвишение се причисли към финландска територия, границата между Финландия и Норвегия ще се изнесе с 200 метра на север и със 150 на изток. Тоест, териториалните загуби за Норвегия ще бъдат нищожни - 0,015 кв. Км. 

„Идеята е много добра“, споделя ръководителят на норвежката кралска картографска служба Ане Катрин Фреструп. "Това е прекрасен подарък за държава, в която няма високи планини", смята тя. 

Създателите на кампанията отбелязват, че този акт не би нанесъл вреда на страната по никакъв начин. Подаръкът на възвишението ще е символичен жест към съседната страна. Инициаторите разчитат, че този „символичен жест“, ще бъде връчен през 2017 г. – по случай стогодишнината от обявяването на независимостта на Финландия. 

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg