Норвегия с интерес към \"Епопея на тракийските царе\"

Страната ни получи официална покана да представи изложбата през 2016 г. в Осло

Норвегия с интерес към \
344 ~ 2 мин. четене

България получи официална покана да представи изложбата "Епопея на тракийските царе: археологически открития в България" в Норвегия. Това стана по време на среща между министърът на културата Вежди Рашидов и извънредния и пълномощен посланик на Кралство Норвегия Н. Пр. г-жа Гюру Катарина Х. Викьор, информират от пресцентъра на културното министерство.

По време на срещата, провела се в Министерството на културата, посланикът на Норвегия Н. Пр. Гюру Катарина Х. Викьор изрази възхищението си от впечатляващата изложба „Епопея на тракийските царе: археологически открития в България", която от средата на месец април т.г. е експонирана в Лувъра и включва 1628 експоната от фондовете на 17 български музея.

Посланикът на Норвегия сподели, че самата тя с огромен интерес е разгледала луксозния каталог към забележителната българска изложба и нарече „фантастични" образците на тракийско изкуство, които са представени в Лувъра. Същевременно Н. Пр. г-жа Гюру Катарина Х. Викьор отправи и официална покана към министър Рашидов от името на Националния исторически музей в гр. Осло изложбата „Епопея на тракийските царе" да гостува от началото на месец март 2016-та година и в Норвегия.

В Норвегия всъщност все още много малко се знае за тракийската цивилизация и култура, за нейните постижения и за изкуството, създавано в древността по вашите земи, по тази причина съм убедена, че изложбата ви с тракийските съкровища ще има наистина феноменален успех в моята страна, подчерта норвежкият дипломат. Тя допълни също, че луксозният каталог за изложбата ни „Епопея на тракийските царе", издаден от Лувъра, е предизвикал изключително сериозен интерес и сред специалистите и изкуствоведите в Националния исторически музей в Осло.

Министър Рашидов благодари за отправената покана и същевременно поясни, че голям интерес към нашата изложба вече са проявили и в Британския музей в Лондон, както и от Япония, Хърватия, Турция, Мароко и дори от Австралия.

Подкрепи Economic.bg