Носенето на маски става задължително по разпореждане на Борисов

В краен случай слагаш един шал и излизаш до магазина, обясни премиерът

Носенето на маски става задължително по разпореждане на Борисов

Снимка: МС

13616 ~ 1 мин. четене

Трябва да задължим всеки, който излиза на обществено място, да е с маски. Ако няма маска, шал, ако при тези милиони маски някой каже, че няма. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на брифинг днес, като за тази цел ще нареди на здравния министър Кирил Ананиев да издаде такава заповед. „В краен случай слагаш един шал и излизаш до магазина“, каза министър-председателят.

„Сега ще говоря с Ананиев да го пуснем от довечера, в полунощ и утре за Цветница да я направим задължителна мярка. В цял свят го въведоха, ние дадохме гратисен период една седмица“, каза още премиерът.

Той каза, че държавата е поръчала допълнително 1 млн. маски. „Всеки може да си ушие маска, ако иска. В края на краищата може да си сложи шал през носа, ако толкова няма. Насмогнем ли на маски, финансовият министър е готов да платим и да раздадем безплатно на който няма. И много дарители даряват маски“, коментира Борисов.

Според него най-трудното предстои. В момента смъртността в България от коронавируса е под 1%, обясни премиерът. „В тъгата си мога да кажа, че добрата новина е, че тези починали хора са с много тежки заболявания. За съжаление ние имаме много такива хора, които са в рисковата група, ако ги изпуснем да влязат всички в болниците за кратко време, ще понесем катастрофални щети“, каза Борисов.

Подкрепи Economic.bg