Най-фалшифицираната банкнота във Великобритания е с нов дизайн (снимки)

Тя влиза в обращение от 20 февруари 2020 г.

Най-фалшифицираната банкнота във Великобритания е с нов дизайн (снимки)

Снимка: Bank of England

Новият дизайн на най-разпространената и най-фалшифицираната банкнота във Великобритания бе разкрит от Bank of England днес.

Защитите на новия купюр с номинал от 20 паунда, на който е изобразен художникът Джоузеф Търнър, включват два прозрачни участъка и метална холограма.

През първата половина на тази година 88% от откритите фалшифицирани банкноти на Острова са били именно при банкноти от 20 паунда, показва статистиката на банката.Новият дизайн, който банката определя като най-сигурния досега, влиза в обращение на 20 февруари 2020 г., съобщи BBC.

Най-разпространената банкнота във Великобритания е именно банкнотата от 20 паунда, като два милиарда от тях са в обращение. Това е двойно по-голямото количество спрямо банкнотите от 10 паунда и много повече от броя на банкнотите от 5 паунда (396 милиона) и 50 паунда (344 милиона).

Популярността на тази банкнота е и причината тя да е най-често подправяната от фалшификатори.

Централната банка на Англия е открила 228 000 фалшиви банкноти през първата половина на годината, от които 201 000 са били от 20 паунда.

Новата банкнота от 20 паунда ще бъде първата с подписа на Сара Джон, главен касиер на банката, която заяви: „Новите 20 паунда са важна част от нашия ангажимент за предоставяне на банкноти, които хората могат да използват с увереност. Нашите полимерни банкноти са много по-трудни за фалшифициране и тъй като £20 е най-често срещаната ни бакнота, това означава голяма крачка напред в нашата борба с фалшифицирането“.Банкнотата ще включва автопортрета на Търнър от 1799 г., който понастоящем е изложен в галерия Тейт, и една от най-известните му картини - The Fighting Temeraire, която може да се види в Националната галерия.

През 2005 г. картината - почит към кораба HMS Temeraire при победата на Нелсън в битката при Трафалгар през 1805 г. - беше обявена за най-великата картина на Великобритания в анкета, организирана от BBC.

Новата банкнота от 20 паунда ще бъде третата на Bank of England, направена от полимер, след новите банкноти от 5 и 10 паунда, представени по-рано. 

Следващата версия на банкнотата от £50, която ще стартира до края на 2021 г., също ще бъде полимерна.

Твърди се, че пластмасовите банкноти са по-здрави,така че могат да оцелеят дори при пране, ако ги забравим в дрехите си, и са по-трудни за фалшифициране.
Коментари: 0