Нов филм ще разказва за трагедията в АЕЦ Чернобил

Снимките ще започнат през 2018 г. в Литва

Нов филм ще разказва за трагедията в АЕЦ Чернобил
5206 ~ 1 мин. четене

Американският телевизионен канал HBO създава игрален филм от 5 части за катастрофата на Чернобилската атомна електроцентрала, издаде днес сп. "Варайъти". По данни на изданието началото на снимките ще бъде поставено през 2018 г. в Литва, а главната роля в минисериала ще бъде изпълнена от актьора Джаред Харис, предава БГНЕС. Той ще се въплъти в ролята на Валери Легасов - известния учен химик, който застава начело на правителствената комисия за разследване на причините за аварията и отстраняването на съответните вреди и последици.

Чернобилската трагедия е тежка промишлена авария, възникнала на 26 април 1986 година в Чернобилската атомна електроцентрала в Украйна. До ден днешен тя се приема за най-тежкия инцидент в историята на ядрената енергетика, наред с аварията на АЕЦ Фукушима I от 2011 година.

Повредата предизвиква облак от радиоактивни отпадъци, който преминава над части от СССР, Източна Европа и Скандинавия. Обширни райони в днешните Украйна, Беларус и Русия са замърсени, а около 200 хил. души са евакуирани от родните си места. Близо 60% от радиоактивните отпадъци падат на територията на Беларус. Инцидентът повдига въпроса за безопасността на съветската ядрена енергетика, като за известно време забавя развитието ѝ. СССР, а след разпадането му - Русия, Украйна и Беларус понасят значителни разходи за обеззаразяване и здравеопазване, вследствие на ядрената катастрофа.

Подкрепи Economic.bg