Новa инвестиция в Deutsche Bank прати акциите ѝ високо

Компанията от Лос Анджелис става петият по големина акционер в банката

Новa инвестиция в Deutsche Bank прати акциите ѝ високо

Снимка: Pixabay

1348 ~ 1 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Deutsche Bank обяви в четвъртък, че американският фонд Capital Group е придобил 3.1% дял в германската банка, предава Reuters. С това компанията, базирана в Лос Анджелис, става петият по големина акционер в Deutsche Bank. Новината прати акциите на банковата институция на най-високото им ниво от 15 месеца насам. Те поскъпнаха с 9%, а с това растежът им от началото на 2020 г. става над 30%.

Capital Group управлява активи в размер на 1.9 трлн. долара. Покупката на 3.1% от банката е струвала на инвеститора 530 млн. евро. Според информация на Financial Times Capital Group е държала малък дял в немската банка до преди няколко години, но го е продала заради загуба на вяра в способността на Deutsche Bank да се преструктурира.

Най-големият акционер в Deutsche Bank продължава да бъде катарското кралско семейство с общ дял от 6.1%. Следват го BlackRock с 4.5% и Дъглас Браунстийн – бившият финансов директор на JPMorgan Chase, с 3.14%. Американският фонд е първият голям акционер в германската банка след инвестицията на Браунстийн от ноември 2018 г.

Deutsche Bank се намира пред исторически обрат, който включва съкращаване на 18 000 работни места, намаляване на мащаба на инвестиционното си банкиране и спиране на глобалните операции по продажба и търговия с акции в опит да бъдат свити разходите с 20% до 2022 г. Миналата седмица банката обяви нетна загуба в размер на 5.7 млрд. евро за 2019 г. – най-голямата за последните пет години.Подкрепи Economic.bg