Нов лидер на пазара на персонални компютри (графика)

Само две компании са увеличили пазарния си дял

Нов лидер на пазара на персонални компютри (графика)

Снимка: Pixabay

HP отново е безспорният крал на пазара на персонални компютри. Това потвърждават две от водещите изследователски компании в областта на технологиите, IDC и Gartner, които са единодушни, че базираният в Калифорния производител е лидерът в класацията за пазарен дял. 

Единственото разминаване между двете е по отношение на момента, в който HP е детронирала Lenovo от първото място. Според Gartner това се е случило през второто тримесечие, докато IDC твърди, че е било още през първото. 

Независимо от това, HP може да с основание да се похвали, че е един от малкото производители на компютри, които вместо да се свиват, се разрастват. Това показва и диаграмата по-долу, основаваща се на данните на Gartner. От нея ясно личи, че HP е регистрирала ръст от 3.3%. За сравнение предишният лидер  Lenovo е свил доставките си с над 8 на сто. Популярните Asus и Aser са намалили пазарния си дял с по над 10%. Единственият друг производител, отбелязал ръст, е Dell – в размер на 1.4%. 

Възходът на HP обаче, смятат анализатори, може да се окаже „куха и потенциално краткосрочна победа“, пише Business Insider. 

Според данните на Gartner през последните три месеца световните продажби на персонални компютри се равняват на 61.1 млн. броя, което е спад на годишна база. Анализите потвърждават запазване на негативната тенденция. 

За сметка на това смартфоните стават все по-мощни, което намалява необходимостта от закупуването на традиционни компютърни машини. 
Коментари: 0