Нов многохиляден протест срещу Brexit разтърси Лондон

„Походът за Европа“ призова депутатите да отхвърлят резултата от референдума

Нов многохиляден протест срещу Brexit разтърси Лондон

Над 40 хил. британци се събраха в центъра на Лондон, за да протестират срещу гласуването за излизане на Великобритания от ЕС – резултат, който предизвика политически хаос в страната и който повечето хора в столицата, отхвърлят, съобщи Reuters.

Мнозинството от протестиращите са младежи. Някои от тях бяха увити в европейското знаме, а други развяваха плакати с надписи: „Аз съм с ЕС“. Те скандираха „Какво искаме ние? Да останем в ЕС“, потегляйки към политическия квартал на столицата Уестминстър на поход, обявен чрез социалните мрежи като „Поход за Европа“.

„Бях наистина шашнат сутринта след гласуването“, каза един от демонстрантите, Натаниъл Самсън на 25 години, от Северен Лондон.

„Чувствам се изключително несигурен за моето бъдеще. Дойдох на протеста, за да изразя недоволството си. Приемам резултата, но искаме да покажем, че няма да го приемем спокойно“, добави той.

Протестиращите скандираха разнообразни лозунги и издигаха оригинални плакати срещу Brexit и агитиращите за излизане от ЕС. 

Сред най-интересните бяха "Fromage not Farage" (Френско сирене, не Фараж), "Nothing compares 2EU" (Нищо не може да се сравни с ЕС), "Never gonna give EU up, never gonna let EU down" (Никога няма да се откажем от ЕС, никога няма да разочароваме ЕС).

Над 60 на сто от жителите на Лондон гласуваха за оставане в ЕС на референдума миналия четвъртък, като най-младите гласоподаватели подкрепиха оставането почти единодушно, припомня Reuters, цитирана от БТА.

„Можем да предотвратим Brexit, като откажем да приемем резултата от референдума и откажем да натиснем копчето за саморазрушение“, заяви един от организаторите на днешния протест, дипломираният студент от King’s college Киърън МакДърмот.

„Парламентът има последната дума по въпроса дали Великобритания ще напусне общността“, припомни той пред BBC.

Друг от организаторите Марк Томас заяви, че депутатите могат спокойно да откажат да подкрепят резултатите от референдума, тъй като те се дължат на „лъжите, преувеличенията и изопаченията“ на водещите кампанията срещу ЕС по въпроси като имиграцията и разходите на ЕС.

„Щяхме да приемем тези резултати, ако кампанията се водеше честно, но тя беше пълна с дезинформация“, добави той.

Демонстрантите потеглиха в почти 3-километрова колона от Хайд парк към парламента. Много от тях споделиха, че искат втори референдум, този път за оставане в ЕС.


Коментари: 0