Нов софтуер ще следи кабелните оператори дали плащат за продукцията си

Държавата в битка с кабелните оператори

Нов софтуер ще следи кабелните оператори дали плащат за продукцията си

Снимка: Pixabay

Нов софтуер и техника ще следи в реално време дали кабелните оператори разпространяват телевизионна продукция, без да плащат за нея. Това стана възможно след промени в Закона за авторското право, приети от парламента, съобщава Нова тв. 

Предвижда се актовете за нарушение да се връчват и по електронен път. С промените се цели да се изсветли бизнеса на тези, които са в сивия сектор и България да излезе от "черния списък" на САЩ за защита на интелектуалната собственост. 

Сред най-честите нарушения на операторите са за броя на реалните абонати. те обявяват например, че предоставят продукция на 10 000 зрители, а осигуряват кабелна на 15 000. Таксите, които получават от останалите потребители, прибират за себе си.

Според изпълнителния директор на ТеРаПро Велизар Соколов става въпрос за скриване над 500 000 абонати, от които операторите взимат чиста печалба. Той обясни, че при нарушение операторите ще получават глобите си по електронен път и няма да могат да се измъкват, както досега, тъй като актът ще се смята за връчен.

Информацията за електронните актове ще се появява на страницата на Министерство на културата. 
Коментари: 0