Нова агенция ще разследва инцидентите в транспортния сектор

Националният борд за разследване ще бъде под шапката на Министерски съвет

Нова агенция ще разследва инцидентите в транспортния сектор
892 ~ 1 мин. четене
Автор: Вероника Тонева
Нова специализирана структура ще бъде създадена за разследване на инцидентите във въздушния, жп и водния транспорт. Идеята бе представена днес от ресорния министър Росен Желязков по време на Комисията по транспорт, предаде репортер на Economic.bg. Националният борд за разследване, както ще се казва новата агенция, ще замени вече съществуващото под шапката на Министерството на транспорта звено.

Концепцията на Желязков е новата структура да бъде независима и да бъде под шапката на Министерския съвет. Тримата членове на Управителния ѝ съвет, които ще отговарят за трите вида транспорт, ще бъдат назначавани от министър-председателя. Останалите експерти ще бъдат преструктурирани от сега действащото звено за разследване.
 
Желязков обясни, че вече е внесъл предложението в Министерски съвет и се очаква измененията в закона да станат факт през следващите няколко месеца. На въпрос на Economic.bg дали в структурата ще бъдат наемани нови хора, министърът бе категоричен, че това няма да се случи. „Няма да се ангажират нови средства за оперативни разходи или за заплати“, коментира Желязков. Той поясни, че структурата ще разследва причините, които са довели до инцидентите с цел недопускане на бъдещи такива.

Преструктурирането се налага заради заведеното от Европейската комисия дело пред съда на ЕС относно независимостта на сега работещото звено за разследване на инцидентите в жп транспорта. Причините са, че структурата е под шапката на транспортното министерство и, че не е финансово независима от него. „Предприели сме конкретни стъпки освен за аргументиране на преструктурирането и за прекратяване на делото“, уточни Желязков.
Коментари: 0