Нова технология удвоява капацитетa на акумулаторите

Масовото производство на подобрените автомобилни части може да стартира до 2-3 г.

Нова технология удвоява капацитетa на акумулаторите

Южнокорейският технологичен гигант Samsung Electronics е разработил технология, която позволява да се удвои капацитетът на съвременните литиево-йонни акумулатори, съобщава БТА. Това на свой ред ще доведе до съществени промени в областта на мобилните устройства и електромобилите, заяви представител на компанията.

„В предишните поколения акумулатори се използваше графит за анодите и това не позволяваше да се увеличи значително капацитетът на батериите. Като алтернатива на графита се разглеждаше възможността да се използват силициеви нанопроводници, но употребата им значително намаляваше продължителността на живот на батерията“, поясни той.

„Новото ни откритие позволи да се преодолеят тези трудности посредством създаване на защитен слой около силиция. Тази технология несъмнено ще стане повратна точка в сектора“, добави източникът.

В литиевия акумулатор зарядът се предава за сметка на пренасянето на литиеви йони от графитния анод към катода. Виждането, че за акумулаторния анод може да се използва силиций, който да съхрани заряда много по-дълго, не е ново. Главният проблем се състоеше в това, че по време на презареждането анодът, създаден от тънък пласт силиций, бързо се разрушава в резултат на нагряването. 

По мнението на южнокорейски експерти, индустриалното производство на нови акумулатори с увеличен капацитет може да започне в Южна Корея след 2-3 г.

Коментари: 0