Новак: Петролният пазар се връща към предкризисните нива

Ограничаването на сделката на ОПЕК+ може да бъде облекчено

Новак: Петролният пазар се връща към предкризисните нива

Снимка: БТА

508 ~ 1 мин. четене

През юли търсенето на петролния пазар се възстанови с 90% до нивото, предшестващо пандемията COVID-19, заяви руският министър на енергетиката Александър Новак.

През юли търсенето на петролния пазар се възстанови с 90% до нивото, предшестващо пандемията COVID-19, заяви руският министър на енергетиката Александър Новак, цитиран от ТАСС. 

На фона на възстановяването на петролния пазар, руският министър коментира, че ограничаването на сделката ОПЕК+ може да бъде облекчено.

„Ситуацията е обнадеждаваща, ние практически постигнахме резултатите, към които се стремяхме да балансираме пазара. Според моите данни възстановяването на търсенето е около 90% от нивото, което беше преди кризата“, каза той.

Ръководителят на Министерството на енергетиката добави, че ако пазарът прегрее, ОПЕК+ ще бъде в състояние бързо да отслаби квотите за добив на нефт. "Ще имаме всяка възможност да вземаме решения, включително ако пазарът е прегрял, ще имаме възможността да вземаме решения за намаляване на квотите в по-бърз режим", - той каза.

Относно изпълнението на квотите по сделката за ОПЕК + Александър Новак поясни, че страните, които неефективно прилагат споразумението, вече са представили графици за компенсиране на намаляването на производството на петрол.

Подкрепи Economic.bg