Високите стойности на индексите не означават напълно възстановена икономика

Apple стана първата щатска компания, която достигна пазарна капитализация $2 трлн.

Високите стойности на индексите не означават напълно възстановена икономика

Снимка: БТА

В средата на седмицата щатските акции завършиха търговската сесия със загуби. Мрачните перспективи на Федералния резерв засенчиха ентусиазма покрай рекордната стойност на Apple. Малко след началото на сесията Apple стана първата щатска компания, която достигна пазарна капитализация $2 трлн. Така технологичната компания на практика удвои стойността си само за две години.  

В протокола от юлското си заседание ФЕД заяви, че „продължаващата криза в областта на общественото здравеопазване ще има тежест в голяма степен върху икономическата активност, заетостта и инфлацията в близко бъдеще и представлява значителни рискове за икономическите перспективи в средносрочен план“.

 Фед запази процентите непроменени миналия месец, като отбеляза, че икономиката все още се нуждае от парична подкрепа. Становището на централната банка беше публикувано от протокола на заседанието, което показа на инвеститорите, че въпреки високите стойности на основните индекси икономиката не се е възстановила напълно и дори може да очаква забавяне. В края на деня индустриалният индекс Dow Jones загуби 85.19 пункта, докато S&P 500 изостана с 0.44% до 3374.85 пункта, след като първо достигна до нов максимум по-рано през деня. 

В Европа преобладаваха положителни настроения, който изпратиха водещите индекси на зелена територия. Немският DAX напредна с 0.74 на сто до 12977.33 пункта, докато лондонският индекс FTSE 100 се изкачи с повече от половин процент до 6111.98 пункта. През изминалия ден щатския долар напредна пред основните си конкуренти, което понижи цената на златото.

Металът поевтиня с 3.65% до 1928.90 долара за трой унция, докато среброто изгуби 3.58 на сто от цената си и завърши деня при $26.67. Данните за запасите в САЩ показаха спад на складираните количества, което имаше положителен ефект върху суровината. Петролът поскъпна с повече от половин процент до 42.78 долара а барел, а сорта Брент се търгуваше при $45.23. 

Акценти от днес

Икономически данни – САЩ

В четвъртък Министерството по труда ще обяви седмичните молби за помощи при безработица. След като данните паднаха под един милион миналата седмица за първи път от началото на пандемията, се очаква данните от тази седмица да покажат, че 990 000 американци вероятно са кандидатствали за обезщетения за безработица миналата седмица.  

Booking Holdings – Дневна

Цената на акциите се опитва да развие възходящо движение след последното отскачане от тренд линията. Индикаторът MACD предразполага за поскъпване, но е необходимо да видим увеличение на обемите и пробив над зоната на съпротива при 1870 пункта.

AUD/USD – Дневна

На дневна графика се образува силна дивергенция, която предразполага за обръщане на тренда и формиране на силно низходящо движение. Ако линията на съпротива не бъде премината може да се влезе в къса позиция с цел тестване на психологическата зона при 0.70.

NatgasUS – 4 часова

Природния газ се намира във възходящ тренд, но имаме образуване на тренд обръщащ модел дивергенция. Очакванията ни са да видим отслабване на движението и формираме на корекция, която да понижи стойността на суровината до първата зона на подкрепа около $2.3.

Nikkei225 – 4 часова

Японският индекс опитва да възстанови възходящия си тренд  след корекция до 50 периодната средна. Пробивът над тренд линията предразполага за покачване, но засилване на възходящия импулс бихме получили при образуване на възходящо пресичане от индикатора MACD.

 Източник: ЕЛАНА Трейдинг

Коментари: 0