Новата кралица на Тайланд - от стюардеса и бодигард до кралска особа

Още преди брака си тя има и чин генерал от кралската армия

Новата кралица на Тайланд - от стюардеса и бодигард до кралска особа
3668 ~ 2 мин. четене
Тайланд има нова кралица, и то точно навреме за коронацията на крал Маха Ваджиралонгкорн на будистка церемония тази седмица в Банкок.

66-годишният крал неочаквано се оженил за заместник-командира на личната си охрана в сряда по време на изненадваща церемония, давайки на своя бодигард титлата кралица Сутида Ваджиралонгкорн на Аюдхайя.

40-годишната Сутида се очаква да участва в някои от събитията по коронацията.

Ето и някои факти за новата кралица от пресслужбата на двореца:

Тя е родена на 3 юни 1978 г. като Сутида Тиджай.

Завършила е Университета „Успение Богородично“, частен университет в Банкок, с бакалавърска степен по комуникационни изкуства през 2000 г., според вестник Thai Rath.

Работила е като стюардеса в Thai Airways, преди да се присъедини към отдела за защита на тогавашния принц Ваджиралонгкорн.

Критиката или оскърбяването й е престъпление по тайландските закони за кралските особи, като носят наказание до 15 години затвор. Кралят, кралицата, наследникът на трона и регентът са обхванати от закона.

Тя вече има ранга на генерал в Кралската тайландска армия преди брака си, след като е била повишена на длъжността през декември 2016 г. с кралски указ на крал Ваджиралонгкорн, малко след като той наследява трона след смъртта на баща си, крал Пумибол Адулядей.Преди сватбата тя е заместник-командир на Кралския личен охранителен полк. Самият крал е командир на отряда.

Дебютира в „Роял нюз“, вечерно предаване за новини за кралското семейство, излъчвано по всички тайландски телевизионни канали, в сряда, часове след сватбата.

Сватбата е изненада за много тайландци, защото дворецът никога не е признавал никакви лични взаимоотношения между нея и крал Ваджиралонгкорн, който преди това е бил женен и разведен три пъти.

Тя е удостоена с кралски почести в 20 кралски укази, първият през 2012 г., когато крал Пумибол й присъжда ордена на Белия слон за нейната „честност, лоялност и отговорност… отдаденост и жертва” в служба на тогава принц Ваджиралонгкорн. 

По време на коронацията този уикенд, кралят вероятно ще дари новата си булка с нови кралски титли. Традиция е новият монарх да дава нови титли на членовете на семейството.
Коментари: 0