Нови понижения за акциите

Секторът на телекомите беше сред най-успешните в Европа

Нови понижения за акциите

Снимка: Pixabay

След силно волатилната сесия във вторник, акциите записаха нови понижения в САЩ. Dow Jones се раздели със 100 пункта и затвори на ниво от 25286 пункта, докато широкият S%P 500 изтри 0.2 на сто и финишира при 2722, отбелязвайки четвърта поредна червена сесия. Технологичният NASDAQ остана почти непроменен на ниво 7200 пункта. Най-силно засегнат беше енергийният сектор с нови годишни минимуми и отбеляза 12 поредна сесия на спадове.

Междувременно Wall Street Journal докладва, че финансовият министър Стивън Манучин и китайският вицепремиер Лиу Хе са възобновили търговските преговори. Информацията идва след срещата на Доналд Тръмп с китайския му колега Си Дзинпин.

В Европа акциите финишираха с ръстове, подкрепени от възобновените преговори. Секторът на телекомите беше сред най-успешните след като акциите на Vodafone поскъпнаха въпреки слабите отчети за Q3. Немският DAX добави 1.3% към стойността си до 11472 пункта, а френският CAC – 0.85% до 5101. FTSE остана почти непроменен, сочи дневният бюлетин на "Елана Трейдинг".

Акцентите днес

Данни за инфлацията - САЩ

Търговският отдел на САЩ ще публикува данни за инфлацията днес. Очаква се потребителските цени да са се увеличили с 0.3% през изминалия месец и с 2.5% спрямо предходната година. Индексът, който изключва цената на храните и горивата, се очаква да се повиши с 2.2% на годишна база. Повишаването на инфлацията ще бъде катализатор за увеличаването на лихвените проценти с по-високи темпове от очакваните в момента.

Изявление на Джером Пауъл

Днес вечерта в 01:00 часа българско време в сряда срещу четвъртък ще се проведе изявление на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл. Възможно е коментарите му да включат информация относно паричната политика на Банката, в резултат на което може да възникне известна волатилност при валутните двойки, съдържащи щатския долар.

Инструменти на фокус

IBM - Дневна

Акциите на IBM се сринаха рязко през октомври и през последните дни се борят с първото ниво на съпротива от Корекцията на Фибоначи при 23.60% - при 123.59 долара за акция. Индикаторът Стохастик бележи низходящо пресичане в зоната на прекупения пазар, което предполага временно ново понижение в цената. Очакванията ни са то да достигне локалния минимум при 114 долара, след което отново да тества същото ниво при $123. При пробив вече ще може да се гледа за покупка, като най-силната съпротива ще бъде при 134 долара.

GBP/JPY - Дневна

Лесно се забелязва формираната зона на съпротива при малко под 150.00 на валутната двойка GBP/JPY. Стохастик излиза от зоната на прекупения пазар, което предполага краткосрочно понижение. Очакваме то да не премине 145.00, но ако това се случи, ще срещне съпротива при формираната линия на подкрепа при около 144.00. Моментът може да се използва за краткосрочна къса позиция.

Oil UK - Дневна

Европейският сорт петрол Брент проби 200-дневната си подвижна средна ЕМА в началото на месеца и вчера отбеляза 5.5-процентов спад, достигайки 65 долара за барел. Очакваме поевтиняването на суровината да продължи до 61.50-62.00 долара, където подкрепата има потенциал да се окаже достатъчно силна и да ограничи понижението в цената. Въпреки това е напълно възможно и тази зона да не бъде пречка пред мечките и течното злато да се отправи към психологическите 60 долара за барел.

Dow Jones- Дневна

След значителното понижение в понеделник и пробива на 50-дневната средна, вчера индексът проби ключово ниво на подкрепа от Корекцията на Фибоначи при 38.20%. 200-дневната средна се намира в непосредствена близост до 50% от Корекцията при 25037 пункта и ако Dow премине тази граница, загубите може да бъдат много по-големи. Засега може да се влезе в къса позиция с цел 25050 и в зависимост от това дали има пробив, да се влезе в нова къса позиция с цел 24585 (при 76.40%) или в дълга – с цел 25500 пункта.
Коментари: 0