Нови преговори по Brexit може да не започнат до 2018 г.

Евентуалното отлагане би било злепоставящо за Великобритания, тъй като страната настояваше отрано да бъде договорено търговско споразумение с Брюксел

Нови преговори по Brexit може да не започнат до 2018 г.

Великобритания може да не започне да преговаря бъдещите си търговски отношения с Европейския съюз до края на годината. Това признават министри от Лондон в разговори на четири очи, пише вестник The Guardian.

Първоначално се очакваше, че вторият кръг от преговорите за излизане на Великобритания от ЕС, който ще включва и обсъждане на потенциално търговско споразумение, ще започне след октомври. Министрите, които участват в преговорите, обаче смятат, че този график може да не бъде спазен.

Отлагането на търговските преговори до 2018 г. би било злепоставящо за британското правителство, което по-рано беше заявило, че ще настоява споразумението за оттегляне от ЕС да бъде договаряно паралелно с търговското споразумение след Brexit. По-рано през годината министърът по въпросите на Brexit Дейвид Дейвис също коментира, че ще настоява за едновременно водене на двата типа преговори. Когато разговорите с Брюксел официално започнаха през юли обаче, Лондон се съгласи да обсъжда отначало да обсъжда само споразумението за оттегляне. С отместването на фокуса на преговорите от въпросите на търговията беше постигнат напредък по други три основни въпроса по Brexit: правата на гражданите от ЕС, законопроектът за Brexit на Великобритания и за Ирландия.

Мишел Барние, основният преговарящ по Brexit от името на ЕС, каза, че европейските лидери ще решат по време на среща през октомври дали е постигнат достатъчен напредък в преговорите с Лондон, за да се премине към втората им фаза. По-рано през лятото британските министри изразяваха оптимизъм, че крайният срок ще бъде изпълнен. Сега обаче някои от министрите от кабинета на Тереза Мей признават в разговори на четири очи, че това може да не се случи. Един от тях, който участва в преговорите с Брюксел, е казал за The Guardian, че се правят догадки, за да се предвиди дали графикът все още е осъществим, както и че има спекулации, че вторият кръг от преговорите може да не започне поне до декември.

Попитана за перспективата търговските преговори да бъдат отложени, премиерът Мей коментира само, че преговорите досега са били конструктивни, но има още много какво да се направи.

Коментари: 0