Новият щам на коронавируса не е „извън контрол“, увери СЗО

Организацията описа реакцията срещу Великобритания като „разумна“

Новият щам на коронавируса не е „извън контрол“, увери СЗО

Мария ван Керхов, експерт на СЗО

Снимка: БТА

Новият щам на коронавируса, открит в Обединеното кралство, при който предаването на вируса е по-голямо, не е „извън контрол“, заяви днес Световната здравна организация, призовавайки да се прилагат санитарни мерки, които вече са се доказали като ефикасни.

Нов щам на COVID-19

Ние имахме ръст на възпроизводството на вируса много по-висок от 1.5 в дадени моменти от тази пандемия и го овладяхме. Тази ситуация следователно в този смисъл не е извън контрол“, заяви Майк Райън, отговарящ за извънредните епидемиологични ситуации към СЗО.

Световната здравна организация заяви в понеделник, че очаква скоро да получи повече подробности за потенциалното въздействие на силно заразния коронавирусен щам, регистриран първо във Великобритания. Припомняме, че множество държави затвориха границите си за Обединеното кралство поради опасения от разпространението му. Мерките в тази насока влязоха в сила в различен момент и са с различна продължителност.

СЗО има информация за над 10 случая на зараза извън пределите на Великобритания с въпросния щам, посочи днес експертът от организацията Мария ван Керхов, цитирана от Reuters.

Един случаи в Австралия, Исландия, Италия, Нидерландия и Дания. Нова разновидност на коронавируса бе открита и в Република Южна Африка и някои страни въведоха ограничения на полетите и от там.

Няма доказателства, че мутиралият вариант на вируса увеличава тежестта на заболяването, въпреки че е по-преносим, обясниха служители, цитирайки анализ на Обединеното кралство.

Райън заяви още, че страните действат от „принципа на предпазливостта“ в отговор на новия щам и това е „разумно“.

Коментари: 0